Бившият пакистански премиер Беназир Бхуто, която беше убита от терорист камикадзе на 27 декември тази година, най-вероятно е определила 19-годишния си син за свой наследник начело на ПНП (Пакистанска народна партия). Нейният съпруг Асиф Али Зардари се очаква да влезе в ролята на регент, докато малкият Билавал натрупа достатъчно опит, за да управлява политическата формация, коментира днес списание Newsweek.

Нито Билавал, нито Зардари се очаква да се кандидатират за министър-председател на предстоящите избори през януари. Тази чест ще бъде делегирана на някой от по-висшестоящите кадри в партията. Все пак, това не се очаква да бъде Амин Фахим, който изпълнява длъжността - заместник председател на партията.

Синът на Бхуто Билавал, е студент първа година в британския университет Оксфорд, който по-късно днес, официално ще прочете завещанието на починалата си майка. Почти няма съмнение, че момчето ще бъде приветствано от останалите лидери в партията, тъй като ПНП си остава семейно покровителствена формация още от времето на Зулфикар Али Бхуто, който я създава преди 40 години. Беназир Бхуто носеше титлата „доживотен лидер", а сега е ред на друг член от династията да я наследи на поста.

Въпреки, че Билавал официално ще управлява партията, името на баща му Зардари, няма как да остане в сянка. Той е известен в страната, като бивш плейбой и състезател по поло, който е изпълнявал и длъжността министър на инвестициите по време на втория мандат на жена си. Тогава Зардари бързо спечелва прозвището си „Господин 10 процента", заради комисионната, която се твърди, че е искал от всеки дръзнал да прави бизнес с пакистанското правителство. Той продължава да бъде обвиняван за налагането на най-корумпираното управление в 60-годишната история на страната.

Не е ясно кога госпожа Бхуто е написала завещанието си, но приближени до нея хора, споделят че откакто се е завърнала в Пакистан през октомври, се е подготвяла за най-лошото. Тя дори е била написала писмо до Первез Мушараф, с което го моли да проведе разследване на някои ръководни кадри в правителството, ако тя бъде убита. Бхуто, успя да избегне първия по-сериозен атентат в деня на завръщането си (18 октомври), но в четвъртък, нямаше този късмет.