Сенатът на САЩ одобри предложения от правителството пакет от екстрени мерки за преодоляване на финансовата криза в страната, съобщиха световните агенции. Законопроектът беше одобрен със 74 гласа срещу 25. Сред гласувалите бяха кандидат-президентите Барак Обама и Джон Маккейн, както и кандидатът за вицепрезидент на демократите Джоузеф Байдън, .

Текстът предвижда държавата да задели 700 милиарда долара за изкупуване на изгубили ликвидност инвестиционни облигации и по този начин да стабилизира финансовата система. Сумата ще бъде предоставена на три части: начална сума от 250 милиарда долара, допълнителни 100 милиарда долара, след като президентът установи, че извънредната ситуация продължава, и 350 милиарда долара през май 2009 г.

Предвижда се също създаване на надзорен орган за използването на средствата. Въведени са също ограничения върху изплащането на премии на шефовете на частни банки и компании, които ще получат държавна помощ по програмата.

Утре текстът ще бъде гласуван отново от Камарата на представителите, която вече го отхвърли в понеделник, причинявайки сътресение на финансовите пазари.

Всичко, което трябва да направят американските институции, е  да предотвратят глобалния спад, коментират експерти, цитирани от Ройтерс.