Северна Корея обяви, че ще извърши ядрен тест, за да подсили самоотбраната си във връзка с повишаваща се враждебност на САЩ срещу комунистическия режим, съобщава АП.

„Изключителната заплаха от ядрена война от страна на САЩ и натиска върху КНДР я принуждават да извърши ядрен опит, който ще е от съществено значение за засилването на отбраната на страната," се казва в специално изявление, разпространено от държавната севернокорейска информационна агенция.

Ядреното оръжие на Северна Корея ще й бъде необходимо, за да защити държавните интереси и сигурността на севернокорейския народ от американската заплаха от война, както и за да запази мира и стабилността на Корейския полуостров независимо от обстоятелствата, се казва още в изявлението.

В информацията обаче не се дава конкретна дата за това кога ще бъде извършен опитът.  

Във връзка с това американският посланик в ООН Джон Болтън обяви, че ще предостави на Северна Корея специално споразумение, което да бъде обсъдено по време на срещата на Съвета за сигурност на ООН.

Плановете на Северна Корея за ядрен опит са изключително сериозни, обяви Болтън в интервю за АП. Опасността е достатъчно сериозна и ние със сигурност още тази сутрин ще разгледаме проблема на заседанието на съвета".

Японският външен министър Таро Асо определи предстоящия ядрен опит като заплаха за мира и допълни, че неговото значение ще е по-голямо от изстрелването на ракетите през юли.

Министър Асо добави, че е непростимо Северна Корея да планира да извърши подобни опити и бе категоричен, че Япония ще реагира "строго", ако от Пхенян реализират намеренията си.

Към момента от Пекин не са направили изявления по повод действията на Пхенян. От АП коментират, че вероятно обявяването на намеренията на Северна Корея е направено в неподходящ момент за китайските власти, които точно тези дни отбелязват официалния си национален празник.

Припомняме, че Пхенян обяви, че има ядрено оръжие, но до този момент не е провел нито един ядрен опит, за да го докаже. Освен това от КНДР не са споменавали за ядрени опити в предишни свои официални заявления.

Освен това разговорите за севернокорейската ядрена програма бяха в застой, който продължи повече от година.

Пхенян бойкотира шестстранните преговори, протестирайки срещу финансовите санкции, наложени от САЩ, заради пране на пари и фалшифициране на документи и валута.