Разтапящият се лед отваря едновременно Северозападния и Североизточния морски проходи. Открити водни площи се простират из цяла Арктика и сега за пръв път в човешката история може да се стигне до Северния полюс с кораб по вода - пише екологичният редактор на вестник The Independent. Корабните компании са готови да се възползват от открилата се възможност и ще се опитат да съкратят маршрутите си с хиляди мили, учените предупреждават за „спирала на смъртта".

Нови сателитни снимки, заснети преди дни показват, че разтопилият се лед е отворил прочутия Северозападен проход - пътят през островите на Канада от Атлантическия до Тихия океан, който напразно са търсили много мореплаватели през столетията. Същото важи за Североизточния път (на руски Севморпуть, Северният морски път ).

Това са важни географски „постове" и те ни сигнализират, че глобалното затопляне се ускорява. Това може да се види и на картата за ледовете на Арктика, публикувана на 30 август 2008 г. от Националния център за сняг и лед на САЩ NSIDC.

През миналата седмица американската агенция заяви, че за последните 30 години наблюдения тази година ледът в Арктика отбелязва втората година на най-силно свиване. Някои учени прогнозират, че до пет години през лятото ледът може да изчезва напълно, който процес в голяма степен се задвижва от само себе си и ще се самоусилва. Белият лед се сменя с вода, чиято тъмна повърхност поема повече топлина, затопляйки океана и разтапяйки още повече лед.

Климатологът Марк Серезе е бил впечатлен от новите изображения на НАСА, показващи темпа на свиване на леда. Те били свидетелство за това, че ледът в Арктика е поел по „спиралата на смъртта". Регионът е преминал в различно климатично състояние. За пръв път от 125,000 години едновременно се отварят Североизточният и Северозападният морски проходи, посочва професор Серезе. Доскоро и двата бяха блокирани, поне от последната Ледникова епоха.

През 2005 г. Североизточният проход се отвори, а Западният остана заключен в ледове. През следващата година позициите се обърнаха (виж картата). Сега сателитните снимки, заснети от NASA с микровълнови сензори, които проникват през облаците, показват, че преди десетина дни се е отворил Северозападният проход, няколко дни по-късно - и последната блокада в Лаптево море по северният път на Русия покрай Сибир.

Новият кандидат за вицепрезидент с Джон МакКейн, губернаторът на Аляска Сара Палин, настоява, че научният консенсус за глобалното затопляне, което разтапя ледовете на Арктика, се основава на ненадеждни данни.

Серезе заявява: „Проходите са вече отворени", но предполага, че това няма да бъде заявено в скоро време от официални лица, заради притеснения за съдебни искове от „окуражени" корабни компании, изпратили кораби и сблъскали се с ледове. „Това е историческо събитие. Ще виждаме това все повече и повече докато годините отминават".

Корабните собственици се надяват с отварянето на новите морски коридори покрай Канада и Русия да си спестят хиляди километри път. Базираната в Бремен компания Beluga Group се подготвя да изпрати през следващата година първия си кораб по Северния морски път. Разстоянието по море от Германия до Япония ще се скъси с 4,000 морски мили. Премиер министърът на Канада Стивън Харпър миналата седмица нареди „всички чуждестранни кораби, които навлизат в Северозападния път, да докладват на правителството". Последното е оспорвано от САЩ, които имат претенции, че морският път е международен.

Учените казват, че подобни диспути скоро ще станат безсмислени, тъй като ще е възможно да се плава директно до Северния полюс. Отдавна се приема, че изчезването на ледената шапка е неизбежно при засилването на глобалното затопляне, макар че доскоро това не се очакваше до 2070 г.

Сигналът на NSDIC предупреждава, че общият обем на леда в Арктика може да спадне под рекордния досега минимум на миналата година, самата тя с цели 200,000 квадратни мили по-малко от предишната най-лоша 2005 г.

Голямото притеснение дойде през миналата година, когато имаше рекордни загуби на лед в Арктика до нива, които не се очакваха до 2050 г. Скептиците отдадоха безпрецедентното топене на случайни събития, влошени от ветровете и теченията и други естествени модели. Тази година ситуацията бе по-добра, особено последната зима, за момент ледът не губеше толкова площи. Но този месец топенето се ускори и миналата седмица се сви под нивото от 2005 г.

Европейската космическа агенция казва: нов рекорд може да бъде достигнат до седмици. Преди четири седмици, продължавало седем години изследване на Университета Албърта показа, че дебелината на леда за последните шест години е намаляла наполовина. Тогава бе изказано и предположението, че „скоро" свободните от лед лета в Арктика ще станат нормални.

Сега много учени предвиждат, че Арктическият океан ще е свободен от лед през лятото към 2030 г. Тази година ключово изследване от професор Виеслав Масловски от висшото морско училище в Монтерей, Калифорния, заключи, че в периода между средата на юли и средата на септември лед няма да има през 2013 г.

Преди две седмици бе видяно нещо безпрецедентно: девет полярни мечки да плуват в морето на разстояние 400 мили на север от Аляска, оставени без твърд заради оттеглилите се ледове. Преди десет дни масивно разцепване бе регистрирано в глетчер в Гренландия, за който преди се считаше, че е в незасегната от глобалното затопляне зона.