Ако се направи измерване затова коя страна-членка на ЕС е била най-споменавана през изминалите няколко години в германските медии, твърде вероятно Гърция би застанала на първо място. Ако от друга страна някой измери твърдостта на тона спрямо нея в германския печат, най-вероятно той ще се окаже най-остър в булевардния вестник "Билд", който дори преди време беше предложил на Гърция да продаде острови, вместо да разчита на Европа за спасение.

За същото издание германският финансов министър Волфганг Шойбле реши да даде последното си интервю за 2013г., в което коментира икономическата ситуацията в Гърция.

"Ще решим в средата на годината дали Гърция има нужда още веднъж да бъде подпомогната. Ако страната запази курса на реформи, ако изпълнява познаните условия, няма да я изоставим", казва той, като добавя, че при всички положения евентуалният нов финансов транш към страната ще бъде значително по-малък от предишните. Според него страната все още не е прескочила трапа, но се намира на правилния път.

В интервюто Шойбле казва още, че отхвърля възможността за още отписване едно отписване на държавнен дълг, коментирайки предложението на бившия канцлер на Германия Хелмут Шмид за конференция по въпроса на гръцкия дълг. Според него страната не се нуждае от това, а от стабилна фискална политика.

Финансист номер едно на Германия не пропуска да коментира и започнолото председателство на Съвета на ЕС от страна на Гърция. "Председателството на съвета ще покаже на гръцкия народ, че неговото бъдеще е Европа. Това е голям шанс за страната и за Европа", казва той.

Междувременно днес гръцкият президент Каролос Папуляс каза, че новата година ще е по-добра от предишните години за Гърция, тъй като нещата ще вървят по-добре. Държавният глава изрази надежда, че Гърция ще се пребори с кризата и че в страната ще има политическо спокойствие, тъй като по думите му "политическите сътресения не са в интерес на никого".