Хората експлоатират ресурсите на природата в невиждани преди размери и ако потреблението на естествени ресурси запази темпото си, до 2050 г. ще са ни необходими две планети с ресурси като нашата. Изявлението е направено във вторник, 24.10.2006 г. от консервационната група на WWF и е цитирано от Reuters.

С около една трета е спаднала популацията на повечето видове гръбначни животни за периода 1970 - 2003 г. Човекът е причинил това със свръх-риболов, замърсяване, изсичане на горите.

"От повече от 20 години надхвърляме възможностите на Земята да поддържа консуматорския ни лайфстайл. Това не е устойчиво и по същия начин не може повече да се продължава ", казва директорът на WWF Джеймс Лийп, обнародвайки доклада за 2006 „Живата планета".

„Ако всички по земята живееха като хората в Америка, щяха да са ни необходими пет планети да ни подсигуряват", казва американецът Лийп в Пекин.

Хората в ОАЕ причиняват най-много щети на околната среда на глава от населението, изпреварвайки „грешниците" САЩ, Финландия и Канада. Австралия също живее на кредит, отвъд ресурсите си. Австралиецът ползва 6.6 „глобални хектара", за да поддържа развития си стил на живот. Това е по-малко от САЩ и Канада, но повече от Великобритания, Русия, Китай и Япония.

Ако останалата част от света живееше като австралийците, щяха да са нужни три и половина планети, за да осигурят ресурсите и да поемат отпадъците. Всеки трябва да промени стила си на живот - да намали употребата на горива на нефтена основа и да подобри мениджмънта на всичко от фермерство до риболов.

Докато страните работят за подобряване на благосъстоянието на хората си, те рискуват да пропуснат целите по устойчивостта", казва Лийп.

Според Доклада, потреблението на хората надхвърля годишното производство на природата на Земята с 25% през 2005 г. Предишния доклад установи превишения на природните ресурси от 21% за 2001 г.

„Хората превръщат ресурсите в отпадъци по-бързо, отколкото отпадъците в ресурси".

Населението на планетата се е увеличило от 3 милиарда през 1960 до 6.5 милиарда през 2003. Прогнозите на ООН са за 9 милиарда души към 2050 г.

Най-лошите ефекти на човешката дейност са свързани с употребата на горива на въглеродна основа, газовете от които повишават световните температури.

Китай е поместил една пета от световното население и икономиката на страната е в рязък подем. Решението да се намали потреблението на енергия в Китай с 20% за следващите пет години е повече от наложително.

„Много неща ще зависят от решенията, които взимат Индия, Китай и другите бързо развиващи се държави."