Вчера, петък 30 март, Сергей Миронов бе преизбран за трети път за говорител на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. Веднага след като бе избран, Миронов предложи план за радикална политическа реформа: срокът на пълномощията на руския президент да се увеличи до пет или до седем години, а ограничението президентският пост да не може да се заема повече от два поредни мандата от едно и също лице, да бъде свалено.

Предложението на Миронов означава съществено да се промени Конституцията на Русия. Става дума за внасяне на промяна в член 81 от четвъртата глава на конституцията. Но Миронов е заявил, че окончателното решение по този въпрос трябва да дойде „от самия президент на Русия", т.е. от Путин. Според Миронов, преди това да се осъществи, трябва да се проведат извънредни слушания на всички регионални законови събрания - истинско „всеросийско съвещание на законодателите".

Освен Миронов е нямало други претенденти за поста говорител на горната камара. Гласуването е било тайно, "за" са били 156 сенатора, докато само 89 гласа са били необходими за избирането му. Мнозина считат, че гласуването за кандидатурата на Миронов е била формалност. Миронов е лидер на втората по влияние политическа партия в Русия - „Справедливая Россия", т.нар. есеровци.

Ето какво точно е казал Миронов: В края на прочувствената (по думите на журналистите от газета.ру) реч за преизбирането си, Миронов е засегнал темата за „идното":  за 2007 и 2008 години. Той е поставил въпрос за „възможността, а може би необходимостта" да се промени четвъртата глава на конституцията на Русия. Президентът на Русия сега получава пълномощия за четири години -  „за такава страна това е много кратък срок" - необходимо е срокът да е пет или дори седем години.


В отговор на многомилионните обръщения на гражданите, казва Миронов, президентът трябвало да може да заема поста си не повече от три, а не както е сега не повече от два поредни срока. Миронов е имал и план как това да се осъществи на практика. И тъй като Путин многократно се е изказвал против свой трети мандат, то може би след всеросийските съвещания, за които Миронов е загатнал, Владимир Путин щял да склони.

Последвала покана за „протоколно мероприятие в столовата", но никой в залата вече не се интересувал от банкета. Избухнала вълна бурни аплодисменти. Към Миронов с букет цветя се приближила дама - сенатор и с треперещ глас му казала: „С последните си фрази Вие изрекохте главното: искаме да имаме най-хубавата страна в света. За тази цел можем да приемаме нетрадиционни решения". В кулоарите след заседанието е настъпило истинско брожение.

Някои сенатори са били за седем години срок на правомощията, което е по-подходящо за толкова голяма страна като Русия, но не и за трети президентски мандат. Други са били за трети мандат за Путин, но не и за удължаване на срока. Отбелязвало се, че дори и да не иска да служи повече, Путин няма голям вариант за избор: той не е на свободна позиция, той е длъжностно лице и гарант на конституцията: може вече и да се е изморил, но noblesse oblige. Нямало голямо значение какво ще каже останалият свят за решението на руснаците: каквото и да направят те, все ще бъде лошо.

И наистина: западните медии не са пропуснали изказването на официалното лице. The Independent например вижда в предложението на Миронов вратичка, която Путин си оставя отворена в случай, че промени решението си и пожелае да се кандидатира за трети път. Макар че, посочва британската медия, двамата претенденти за президентския пост на Русия: Дмитрий Медведев и Сергей Иванов, са протежета на Путин и са въвлечени в изглежда умело управлявано подобие на медийна война.

Британската медия цитира следните думи на Миронов: „Това, което Президентът направи, е велико. Днес Русия е напълно различна от това, което тя бе през 1999. Но всичко едва сега започва и ние живеем в стабилно общество едва от две години. Като руски гражданин искам това да продължи".

Сергей Миронов не е първият политик, който се изказва за предоставяне на трети мандат на президента Путин. За това започна да се говори почти веднага след избирането на Путин за втори път през март 2004. За идеята са били редица влиятелни политически фигури, сам Миронов прави подобно предложение поне трети път.

Но вчерашното предложение вече не идва от декоративната фигура на говорителя на горната камара на парламента, а едновременно и от лидера на втората парламентарна сила в Русия. „Единая Россия", която има мнозинството, не се забави да реагира: нейният ръководител и говорител на долната камара на парламента Борис Грызлов е отхвърлил предложението на конкурента си: „Каквито и да е заявления, които се правят по повод внасяне на изменения в Конституцията, не поддържам. Парламентарното мнозинство ще стои на стража на действащата Конституция".

Мнозина политолози считат, че предложението на Миронов е популистки ход, насочен към укрепване на собствения му авторитет пред избирателите. То има имиджов характер - да привлече вниманието към собствената му личност и към партията му. Основният електорат са избиратели, които подкрепят Владимир Путин и към тях изглежда се е насочил Миронов.

Но политическият елит съзнава, че президент, за когото специално са променяли конституцията, ще страда от липса на легитимност за властта си и по-малък авторитет пред обществото на Русия и регионалните и чуждестранните партньори.

Лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов предполага, че предложението на Миронов е вдъхновен от Кремъл опит да се провери какво е общественото мнение по въпроса: „Днес главата на нашето правителство има повече власт от фараоните, царете и генералните секретари взети заедно. Не трябва да говорим за удължаване на срока на службата му, а за отговорността му пред гражданите на собствената му страна".