Шест души са задържани за 4 злоумишлени пожара в Старозагорска област, обяви вътрешният министър Румен Петков. Последният е арестуван на 23 юли. Министър Петков очаква най-строги наказания за виновниците. По мнението на специалистите, пожарът между Дълбоки, Колена и Оряховица е причинен от небрежност, съобщава Икономически портал на регион Стара Загора.  

Двата големи пожара в горски масиви край Стара Загора бяха напълно овладени сутринта на 23 юли. Потушават се малки локални огнища, които ще тлеят 2-3 дни. Вечерта на 22 юли пламна нов пожар в широколистна гора край Дъбрава, който е потушен, но вероятно също е умишлен, защото е на голямо разстояние от старите огнища, но е в близост до 600 дка боров масив.

С бедствената ситуация се справиха след 5 безсънни нощи над 300 огнеборци, войници, лесничеи, жандармерия, служители на Гражданска защита и доброволци. Голям е и приносът на самолетът ИЛ-76, изпратен от Русия, който изсипа стотици тонове вода над огнищата. Равносметката от загубите обаче е тревожна. В Дълбоки общата засегната площ е 10 000 дка, а върхов пожар е унищожил над 2500 дка бор. В Дъбрава са обхванати 2000 дка, изпепелени са 600 дка.

Унищожени през месеца в Старозагорско са общо 3800 дка бор. Щетите са за над 2 млн. лв., заяви началникът на РУГ - Стара Загора инж. Петър Заеков.
Обгорялата дървесина ще бъде изсечена и ще се обяви на търг. Цената й е почти колкото на здравата дървесина и инж. Заеков изключва това да е причината за умишлените пожари.