Те са имали възходи и падения, но семейнста им фирма се е запазила цяла в продължение на 150 години. Сега фамилията Валенберг мисли как да даде нов импулс на бизнеса си.

„Те са малко като кралското семейство", казва Питър Телин, мениджър в шведски хедж-фонд. Валенберг са в бизнеса от много време - дори по-дълго от шведската кралска династия Бернадотте, управляваща скандинавската страна след Наполеоновите войни. Но именно при Бернадотте Валенберг постигат разцвета си.

В края на 1990-те години Валенберг контролират 40% от стойността на компаниите на фондовата борса на Швеция. Инвестиционният им портфейл включва дялове в „Ериксон", във фармацевтичната компания „АстраЗенека", която сега е листвана в Лондон, производителя на бяла техника „Електролукс", ABB - глобален инженерингов гигант. След Фолксваген, фамилията е втория по значение акционер в Скания, за която МАН полага толкова усилия. Също така притежават и големи дялове в шведските аеролинии SAS и голямата хартиена компания Stora Enso.

В малко неща, които се случват в шведския бизнес, не са намесени и Валенбергови.

Тайната на техния успех? Фамилията дава работа на професионални мениджъри и не се страхува от промяна. Те вярват, че следващото им прераждане ще бъде като частна инвестиционна компания. Очаква се, че семейство Валенберг ще изкупи акциите на Investor, тяхната главна компания. Освен това ще правят все по-големи инвестиции във фондове за ценни книжа.

Поколенията Валенберг пътуват във времето, държейки се за промените. Малко фамилии са оцелявали след третото поколение. Обикновено семейните фирми свършват с невъзможност да се преобразува бизнеса на основателя и със спорове за разпределяне на дялове и акции. При Валенберг петата генерация ще се стреми да прелее в шеста.

Печелившата стратегия на фамилията е, че на практика никой персонално не притежава богатствата - това означава, че никой не може да и ги прахоса. Но те могат да се унищожат, знае Якоб Валенберг, изпълнителният директор на Investor. По-голямата част от богатството на фамилията е свързана с Фондация „Валенберг", която комбинира различни активи на стойност 45 милиарда шведски крони, или 6.2 млрд.$. Техни организации с нестопанска цел осигуряват финансиране за развитие на науката, изследванията и изкуството в Швеция в размер на 1 млрд. крони годишно. Фондациите контролират 46% от гласовете в Investor и държат 22% от капитала му.

Най-голямата от тези фондации е основана през 1917 г. от Кнут Валенберг, който нямал деца, с цел да се избегнат данъците и да се държи в едно цяло семейното богатство. „Нашата първа задача е да върнем капитала в изследователите на тази нация", казва Якоб Валенберг.

През тази година се навършват 150 години от откриването на SEB, Skandinaviska Enskilda Banken. Тя е основана от Андре Валенберг, който полага основите на империята. Investor е по-нова финансова организация, на 90 години, която има за цел да управлява ценните книжа, които SEB притежава, отговаряйки на законово ограничение банки да притежават акции и дялове. Маркус Валенберг (вляво на снимката с братовчед си Якоб), е директор на SEB. И двамата са на около 50 години.

Всяко поколение Валенберг е допринесло за развитие на семейния бизнес. Андре Валенберг е бил финансистът на шведската индустриализация. С помощта на Кнут Валенберг фирмата им оцелява в края на 1920-те, когато шведската икономика е засегната от глобалната рецесия. Маркус Валенберг - старши, световен шампион по тенис, във времето след Втората световна война инвестира с подходящия за епохата размах. Петер Валенберг, бащата на Якоб, поема компанията през 1980 и я превръща в диверсифицирана компания.

За днешния президент Маркус Валенберг Интернет представлява това, което е била авиацията за епохата на неговите деди. Дядо Маркус Валенберг е инвестирал в железниците на „Сааб" от 1937 г., но след 1946 разпродава всичко и се концентрира върху самолетите.

Маркус младши инвестира в Spray Networks, шведски интернет портал, но това била катастрофа. Инвестицията в телефонния доставчик B2 също не била блестящ резултат, но Investor застава зад гърба на предприятието и така то през миналата година бива продадено на Telenor, норвежка медия група, със значителна печалба.

Сега най-смелия проект на Маркус - младши отново е под съмнение. През 2000 г. той взе решение в джойнт венчър с Хонконгските Hutchison Whampoa да изгради компанията 3 Scandinavia, пръвайдър на трето поколение услуги за мобилни телефони. Бизнесът все още е на загуба, тъй като потребителите преминават по-бавно от очакваното към новите услуги.
Валенберг се съгласиха да финансират 3 Scandinavia до 2008 г., но дотогава ще са инвестирали между 8 и 10 млрд. крони срещу 40%-ния си дял. А после?

Валенберг са действително инвеститори с чувство за времето. През 1946 инвестициите се прехвърлят от сектора на железопътния в самолетен транспорт. По-рано, през 1930-те, Investor продава бизнеса си с въглища и кокс, защото очаква светът да премине към нови горива. През 1980-те Валенберг губят доверие в химическата индустрия и излизат от Kema Nobel.

Но тази любов към новото само потвърждава, че лоялността и доверието остават водещите дългосрочни принципи за правене на бизнес. Фирмите във фамилията извличат печалби от мрежа внимателно поддържани контакти. Босовете им обменят опит и си помагат взаимно да търсят талантливи изпълнителни директори. В замяна компаниите дават на Валенберг акции с право на повече гласове и места в бордовете. Нито едно важно решение не се взима без тяхно участие.

Разбира се, всичко си има две страни - някой считат, че Валенберг ще се грижат повече за интересите на собствената си могъща мрежа, отколкото за интересите на 130,000 инвеститори на Investor. Днес Investor притежава най-големите дялове акции в десет блу-чип компании. Но за да продължи, Investor се нуждае от известно подобряване на инвестиционния си дисконт. Компанията се търгува за 25% по-малко, отколкото е комбинираната пазарна стойност на холдингите й. Сегашната пазарна цена на компанията е 119 млрд. шведски крони. Въпреки че напоследък дисконтът е по-малък от преди, той все още си остава голямата слабост на Валенберговоата импреия.

Действията на мениджърите на Валенберг са насочени на първо място към преодоляване на инвестиционния дисконт. Бьорж Екхолм е новият (от м. IX. миналата година) изпълнителен директор на Investor. За този период той показа голяма активност: първо през юни неочаквано се насочи към Husqvarna. После през август продаде дела на Investor в WM-Data Nordic - информационно-технологична консултантска компания. Освен продължаващата сделка по Скания, производителят и наемателят на строително оборудване Atlas Copco се съгласи да продаде бизнеса си на инвеститора за 3,8 милиарда долара.

Екхолм проявява склонност към по-рисковани инвестиции в компании, които не са листват на борсата. Освен това Investor става голям вложител във фондове за ценни книжа и компании, финансиращи здравеопазването и технологиите в Америка. И освен всичкото това - притежава стокхолмския Гранд Хотел. Валенберг седят върху купища пари и не се знае какво ще направи Екхолм от това.

Така или иначе, задава се следващата генерация Валенберг. Братовчедите Валенберг са 11 на брой. „Ще бъде прекрасно, ако те проявят интерес", казва Маркус Валенберг. Но по всичко личи, че новото поколение ще има собствена идея как да се развива бизнеса на фамилията.