Азиатските борси се покачват в пети пореден ден днес, като така изстреляха регионалните индекси до 4-месечен връх. Доброто представяне в Азия е следствие от новината за намеренията на Китай да продължи да инвестира в добивни компании от региона, като така си гарантира доставки на суровини за галопиращата икономика.

Австралийската минна компания BHP Billiton удари ценови рекорд, след като се заговори за интерес от китайска страна по закупуване на 9% дял. Най-големите преработватели на метална руда в Китай също достигнаха няколкомесечни рекорди, а рафиниращите компании се облагодетелстваха от по-високата цена на петрола.

„Китай трудно осигурява достатъчно суровини за икономиката си, което ще доведе до вълна от придобивания на чужди компании", коментирал е сингапурски анализатор пред Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI се покачи с 0.9% до 153.40 пункта, приключвайки на най-високото си ниво от 9 януари насам. Индексът не е отбелязвал седмично понижение вече трета поредна седмица. Повечето борсови измерители увеличиха стойностите си днес, с изключение на китайския CSI 300 (-0.43%) и японския Nikkei 225 (-0.23%) до 14 219.48 пункта.

Американските борси регистрираха силно рали на вчерашната сесия, като така изтласкаха широкия индекс S&P 500 до най-високата му стойност от януари. По време на американската търговия цената на петрола беше започнала да се понижава, което върна оптимизма на инвеститорите, а слуховете за подновяване битката за Yahoo доведе до истинска пазарна еуфория.

Технологичният индекс Nasdaq също приключи на най-високото си ниво от 3 януари насам, след като производителя на микро чипове Intel добави 4.7% към стойността на акциите си. Цената на петрола беше достигнала $122 за барел, което доведе до умерено покачване в акциите на най-голямата петролна компания в света Exxon Mobil с 1.6%.

„Технологичният сектор се справя отлично, което нарежда Nasdaq индексът на първа позиция по ръст от началото на годината", коментирал е щатски анализатор пред Bloomberg.

Индустриалният индекс Dow Jones отбеляза ръст от 0.73% до 12 992.66 пункта, като почти докосна нивото 13 000 към края на сесията. Широкият борсов измерител S&P 500 пък прибави 1.1% до 1 423.57 пункта, а технологичният първенец Nasdaq се изстреля с 1.48% до 2 533.73 пункта.

Тази сутрин доларът остава в ниските нива към еврото около $1.5475 и към йената при нивото Y104.50. Слабото представяне на щатските пари е с оглед очакванията на пазара за по-ниско начално строителство на домове в САЩ. Данните ще са днес от 15:30, а в 17:00 ще проследим представянето на Мичиганския индекс за потребителското доверие. Цената на петрола се покачва до $125 за барел, след новината за пробит тръбопровод в Нигерия. Златото се разменя при цена от $881 за трой-унция тази сутрин.

Родната ни фондова борса започва деня с добро покачване на основните индекси, а обемът минава 1 млн. лв. за първия половин час. Акциите на ТБ Първа инвестиционна банка тази сутрин са сред най-силно търгуваните, като вече са на +3% до средна цена от 6.95 лв. за брой.