В събота говорителят на пресцентъра на турския статистически институт Йомер Демир представи окончателните данни за БВП на страната за 2006 год., според които показателят е претърпял корекция от 31.6 % в посока нагоре като в момента възлиза на 758 млрд. турски лири.

Според първоначалните данни БВП беше 576 мрд. лири.

По време на пресконференцията г-н Демир е пояснил, че институтът е коригирал данните за доход на глава от населението от $5480 на $7500 въз основа на мащабна промяна в националната изчислителната система.

"По този начин ситуацията, в която се намира икономиката ни, изглежда доста по-розова от преди, поясни той. Положителната корекция се дължи най-вече на производствения и имотния сектор. Наистина не сме очаквали чак такова подобрение."

Анализатори коментират, че новата изчислителната система ще окаже и положително влияние между отношението на БВП към макроикономическите показатели като бюджетен дефицит и дефицит по текуща сметка.Това обаче няма да промени факта, че Турция си остава финансово зависима по отношение на външния си дълг както и няма да окаже влияние върху обезпокояващите данни от външния баланс.

Настъпилата промяна е резултат от преминаването от системата SNA 68 към SNA 93, която използва ООН. Целта е икономическите показатели да се докоснат до европейския стандарт ESA 95. Новото е и промяна в базата на изчисление - като базова година вече ще се взима 1998 год.  вместо досегашната 1987 год.

Според новите изчисления, броят на компаниите с 10 и повече служители е нараснал от 11 293 до 27 813. Броят на нови домове сега е близо 19.2 млн. , докато преди тази цифра е била 13.09 млн. Важно е да се отбележи, че новата система взима в предвид и голяма част от сивата икономика на страната.

Гръцкото правителство също предприе подобен ход като включи в БВП и сивата икономика на страната. Заедно с това обаче южните съседи отидоха доста по-далеч решавайки корекцията да включи и приходи от нелегални дейности като контрабанда на цигари и алкохол, проституция и пране на пари.

По данни на Ройтерс, БВП на Гърция за 2006 год. е бил 180 млрд. евро като тази година се очаква той да нарасне до 194 млрд. евро. Сивата икономика възлиза на близо 60 млрд. евро.

Мотивите на гърците да въведат новата изчислителна система е да избегнат тежките глоби, които Еврозоната налага, в случай че бюджетният дефицит на  държавите членки надмине 3 % от БВП. С наложените промени гръцкият дефицит ще падне от 2.1% до 1.9 %. В противен случай корекцията щеше да е с едва 0.2 базисни пункта от 2.6 % на 2.4 %.