Продажбите на дребно в САЩ, са отбелязали неочаквано покачване през януари, след като американците са започнали да харчат повече за автомобили, дрехи и горива. Това е изключително важен показател, тъй като потребителските разходи са отговорни за формирането на 2/3 от икономиката на страната. Днешните силни данни, в никакъв случай не говорят за скорошно влизане в рецесия.

Ръстът на продажбите е бил в рамките на 0.3% през януари, след спад от 0.4% през декември. Ако изключим автомобилите и бензина обаче, продажбите са почти без промяна. Докладът ще успокои инвеститорите, които очакваха спадът в потреблението да е „камъчето", което ще преобърне икономиката.

„Потребителите изглежда, че не са засегнати от икономическите трудности", коментира анализатор от Scotia Capital. „Ще е прекалено лекомислено да кажем, че проблемите са напълно приключили, но за сега нашите прогнози са САЩ да избегнат рецесията", продължава той.

Веднага след новината, доходността на 10-годишните американски U.S. Treasury скочи до 3.70% от 3.65% по-рано днес. Фючърсите на американските борсови индекси също се оцветиха в зелено, като очакванията са Dow Jones да стартира деня със скок от 0.5%. Междувременно доларът остана почти без промяна, като в момента едно евро се разменя по курс $1.4560.