Азиатските капиталови пазари отбелязаха пети пореден ден на понижение в цените, след като финансовите и енергийните компании пострадаха най-много от изнервената пазарна обстановка. Цената на петрола се понижи под ключовото ниво от $100 за барел, а сред банковите среди се заговори за спад в печалбите през първото тримесечие на годината.

Най-голямата индийска банка ICICI приключи сесията с рязко понижение, след като швейцарската кредитна институция Credit Suisse понижи инвестиционния рейтинг на всички индийски банки. Westpac Banking беше ударена от коментарите на Merrill Lynch, според които прекалено високия лихвен процент в Австралия ще навреди на банковия сектор. Китайската петролна компания Cnooc пък беше най-слабо представящия се участник на борсата в Хонк Конг.

„Пазарната обстановка става доста неприятна", коментира японски анализатори пред Bloomberg. „Инвеститорите се борят със сложна дилема. Те хем не искат да затварят позициите си, когато са евтини, хем не искат да купуват заради несигурността", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се понижи с 0.5% до 141.43 пункта, като така продължи четиридневния си спад до 4.9%. Азиатският измерител изгуби над 10% от началото на годината, заради опасенията около възможността за световно икономическо забавяне в следствие на евентуална американска рецесия.

Китайският индекс CSI 300 изгуби 0.9% след коментарите на премиера Вен Дзибао, който обяви инфлацията в страната за най-голям враг на икономиката. Това повиши очакванията на пазара за предприемането на нови правителствени мерки за справяне с ценовия натиск. Японският индекс Nikkei 225 падна с 0.2% след като в началото на сесията се беше покачил с 0.4%. Почти всички азиатски индекси се понижават, като изключение прави южнокорейският показател, който направи слабо възходящо движение.

Американският капиталов пазар се представи по същия слаб начин, като индексите направиха несъществени понижения. Това се обясни с изказването на Бернанке, който помоли банките да опростят част от просрочените задължения на длъжниците си, а цената на петрола, златото и медта слезе от върховите си стойности. Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 0.4% до ниво от 12 213.80 пункта, а технологичният индекс Nasdaq приключи над нулата с ръст от 0.1% до 2 260.28 пункта.

В момента цената на барел петрол се търгува за $99.69, след разразилото се прибиране на печалби от спекулантите, преди днешното заседание на ОПЕК. Златото последва, като в момента трой-унция от ценния метал се разменя за $966.20. Курсът евро-долар е в постоянни нива около $1.5170.

Преди началото на европейската борсова търговия, фючърсите на основните борсови индекси са оцветени в зелено, като очакванията са за положително приключване на деня. Минути след старта на търговията у нас, волатилността на родната ни фондова борса е сериозна, като за момента и четирите индекса са със слабо понижение, а оборотът наближава 1 млн. лв.