След протестите на лекарите от миналата седмица, от днес и медицинските фелдшери в цялата страна започват предупредителни протести. Фелдшерите в знак на протест ще закачат сини лентички на реверите, ще издигнат лозунги и ще организират подписки в своя защита.

Още преди десетина дни фелдшерите поискаха да се уреди правният статут на професията, което ще им позволи да създадат собствена съсловна организация.

Това стана ясно от  председателя на Сдружението на фелдшерите Александър Александров, цитиран от PRO.bg. В момента фелдшерите се числят към Асоциацията на специалистите по професионални грижи, където членуват медицински сестри и акушерки.

Професията фелдшер обаче е коренно различна, тъй като практикуващите я имат правото на самостоятелна диагностика и лечение, обясни Александров.

Той допълни, че в момента в законите на страната няма правна регламентация на професията, която е уникална и различна от лекарската. Тази липса води и до проблем с юридическата защита на фелдшерите. „Нашата дейност се размива в общия миш-маш на другите. Нашите колеги работят като свободни електрони", заяви Александров.

Сдружението на медицинските фелдшери в България подкрепя идеята на правителството за здравна реформа. Според ръководството му, реформата трябва да започне от извънболничната помощ и от малките населени места, където се трудят над 80% от фелдшерите в България.

Предупредителните протести на фелдшерите ще продължат достатъчно дълго, за да дадат възможност на новия здравен министър да се запознае с техните проблеми и искания.

Припомняме, под надслов „Ден на здраве - ден на протест" на 7 април, когато беше професионалният празник на лекарите, в много градове в страната имаше протести, които преминаха под най-различна форма.

Основният проблем, според лекарите е неясната реформа, която протича в здравеопазването, освен това забавянето на плащанията за извършени услуги, допълнително обтегна обстановката.

Именно промяната на закона за бюджета на касата е разковничето. Всички тези проблеми с това недофинансиране на системата с това забавено плащане да бъдат прекратени и всички да продължат да си гледат работата, коментира д-р Теодор Иванов - председател на Регионалната колегия в Силистра.

В рамките на миналата седмица стана ясно и името на новия министър на здравеопазването професор Анна-Мария Борисова, а трима души от Министерство на здравеопазването, съветници на Божидар Нанев, подадоха оставки.