Федералната антимонополна служба, която разследва ситуацията на руския пазар на коксови въглища, има претенции не само към „Мечел", но и към Evraz Group, съобщи Интерфакс. Ръководителят на ФАС по-рано е коментирал, че „Мечел" не са единствен кандидат за глоби и санкции и Evraz Group са в списъка на възможните нарушители.

А днес антимонополистите са взели решение да възбудят дела едновременно срещу две компании: ООО „Распадский уголь" и ООО „Евраз Холдинг" по закона за защита на конкуренцията. ФАС уточнява, че става дума за злоупотреба с доминиращо положение на пазара на коксови въглища.

Ден преди на 23 юли в случая да се намеси самият премиер на РФ Владимир Путин, регулативният орган бе публикувал доклад за коксовите въглища, в който се изтъква, че двата най-големи участници на пазара Мечел и Evraz създават изкуствен дефицит на някои марки въглища на вътрешния пазар.

Това се прави посредством преориентиране на доставките на кокс за износ, а на руските клиенти се натрапват неизгодни условия в договорите. 

Акциите на Evraz на LSE вчера реагираха на това известие с учудващо повишение от близо 5%. Компанията има над 2 млрд. долара чиста печалба за 2007 г. и се контролира от Роман Абрамович, Александр Абрамов и Александр Фролов.

Засега не е ясно дали държавата ще отправи обвинения към още един крупен металургичен холдинг - или иска да покаже на всички в страната, че се бори с конкретен проблем, а не с отделна компания, в случая с Мечел. За последните, единствените конкретни изказвания от официалните служби засега са, че глобата срещу тях може да достигне 1% от годишния им оборот ($6.7 млрд. за 2007 г.). 

Сред другите по-интересни изказвания е това на вицепремиера Игор Шувалов, че съдбата на ЮКОС е малко вероятно да се повтори при Мечел ... 

Думата е на анализаторите: изглежда руската металургия е попаднала в клещите на държавното регулиране и така ще е задълго занапред. Използва се изпитаният от времето принцип на избирателните наказания. И потърпевшият ще е на първо място „Мечел" не защото само той е сгрешил, а защото той е грешил най-много.

Експерти в Deutsche Bank от своя страна напомнят, че Путин дава недвусмислен сигнал на всички икономически групи в Русия, че има правила. Освен това държавата сега се нуждае от допълнителни постъпления в бюджета и няма как да толерира укриващите данъци компании, дори те да са големи и „важни". Намаляването на данъчната тежест в нефтения сектор в крайна сметка трябва да се компенсира отнякъде.

 

До голяма степен заради суровия подход към Мечел руският капиталов пазар се срина с над 10% от началото на седмицата (и регистрира шест поредни негативни сесии), като тенденцията подсили поевтиняващият петрол. 

И още една новина, която може да послучи като ключ за разбиране на строгите регулации, на които ставаме свидетели: по данни на Росстат, през седмицата 22 - 28 юли ръст на потребителските цени в Русия е нямало. По официални данни, 9.3% е инфлацията в Русия от началото на годината. Така че близките до правителството коментатори може би са прави, твърдейки, че в случая „Мечел" няма политика: става дума за икономика.