Милтън Фридман беше истински проповедник на превърналите се в икони икономически размисли и идеи, които проповядваха по-малко централна намеса на пазара, по-малко държавни регулации и повече лична отговорност и свобода на пазарите. Някои икономисти наричат тези постулати-„Съвършеният свят на Милтън".

За него казват, че е успял да направи истинската връзка между икономическата и политическа свобода на нациите.

Геният Фридман описваше теориите си в безброй много книги и лекции, като ги разясняваше в предавания и интервюта по телевизията, в специализираните списания и разбира се пред хилядите студенти имали късмета да се учат лично от него в Чикагския университет. Двама американския президента-Роналд Рейгън и Ричард Никсън, лично са ползвали консултантските му услуги при изграждането на икономическата си политика.

След като разбра за смъртта на Фирдман в четвъртък, бившият президент на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан спонтанно заяви: „Милтън беше мой учител както в професионалния така и в личния ми живот за повече от половин век. От сега нататък светът за мен няма да е същия."

Идеите на Фридман продължават да са валидни за живота ни днес, не само в САЩ, но също така и във всички краища на земята, където има икономика и икономически субекти. Анализатори ни припомнят, че след падането на Съветския съюз, много от новите икономисти в Русия побързаха да приложат именно революционните постулати на гениалния икономист.

Темата за икономическата свобода, така както той я вижда, Милтън Фридман е защитавал пред многохилядни публики в Китай, Източна Европа, Виетнам и на други места, където пазарната икономика тъкмо е прохождала.

Фридман повече от всички икономисти има заслугата за насочването на правителствените експерти към важността от по-стриктен монетаризъм. Според него, върховете и дъната в националната икономика, зависят в голяма степен от покачванията и пониженията на паричното предлагане от националните банки в различните страни.

Фридман акцентираше и на важността за редуциране на данъците, в голяма степен защото вярваше, че отделните граждани знаят много по-добре как да похарчат парите си отколкото правителството би направило това. „Аз съм за понижението на данъците, при всяко положение, при всякакво извинение, заради всякакви причина, винаги когато е възможно", това беше едно от най-известните му изказвания по въпроса за данъчната политика.

Фридман определено седеше в десния спектър на икономическата политика, но по скоро беше либерално настроен отколкото консервативно. Например, Фридман не веднъж е казвал, че е за легализация на наркотиците, тъй като смяташе, че в голяма степен негативното влияние от тях идва, защото са забранени.

Вероятно едно от най-запомнящите му изказвания ще си остане:"Няма такова нещо като безплатен обяд". Той е изрекъл тези думи в закусвалня, където са му предложили да си купи голяма чаша с напитка, като с това ще получи безплатно обедно меню. Той обяснява реакцията си, с това, че ако собственикът на закусвалнята не е вдигнал цената на напитката толкова, че да покрива разходите и за обяда, то той отдавна ще е фалирал.  

Кейнс навремето беше казал, че колкото и умни и практични да са икономистите в бъдеще, те винаги ще се връщат към теориите и постулатите на починалите преди тях гении на науката. Въпреки че Фридман не е сред живите само от няколко дни, много мъже и жени ще се учат от книгите и лекциите му в следващите десетилетия и ще предават теориите му на бъдещото поколение.