Столичният общински съвет ще гласува за безвъзмездното прехвърляне на целия капитал наТоплофикация-София" на държавата, съобщи председателят на местния парламент Андрей Иванов.

Така Столичната община отговаря на писмо, подписано от министъра на икономиката Петър Димитров, с което управляващите предлагат да поемат контрола върху дружеството при безвъзмездното прехвърляне и определят варианта с пропорционалното погасяване на задълженията като незаконен, информира Дарик.

Според писмото, изпратено от Министерството на икономиката и енергетиката, държавата е готова да стабилизира „Топлофикация" и да осигури непрекъснати доставки на природен газ, ако придобие всички акции на дружеството безвъзмездно.

С оглед на наближаващото застудяване вземаме това решение, защото държавата има десетократно по-големи възможности да осигури парното на софиянци и оттук нататък отговорността ще бъде изцяло нейна, заяви Андрей Иванов.

По думите му държавата трябва спешно да отговори на това предложение, което ще бъде гласувано на заседанието на общинските съветници в четвъртък.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предупреди, че ще санкционира Топлофикация - София, ако не осигури топлоподаване към всички абонати, съобщи БНТ.

В момента Топлофикация работи само с около 30% от необходимите за отоплителния сезон количества газ.

Все още не е ясно откога започва пускането на парното в жилищните кооперации. Около 200 млн. лв. са несъбраните от потребителите задължения към дружеството.

Припомняме, при намалените количества газ, които дружеството получава от доставчика "Булгаргаз", в момента може да се осигури парно само на детските градини, училищата и болниците, е завил вчера изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски.

За да се осигури топлоснабдяването на столичани трябва поетапно да се увеличават и доставките на газ. На среща с ръководството на "Булгаргаз" днес ще стане ясно какво количество газ ще получи София.