Индексът на Gfk (Gesellschaft für Konsumforschung) за потребителското доверие на Острова, който измерва нивото на доверие на домакинствата относно икономическата ситуация, отчете сериозен спад за юли.

Индексът на доверието, който се базира на анкетирането на 2000 британци пада с пет базови точки до минус 39 пункта, което е най-ниската стойност на индикатора от създаването му през 1974 г. досега.

Потребителското доверие се представя като като индекс, като стойността 0 се приема за средно потребителско доверие в дългосрочен период. По-високите му стойности сочат за увеличение на потребителските разходи, което води до икономически ръст.

Сегашното му ниво е с 4 пункта под предходното дъно от март 1990 година, като основни причини за това се сочат продължаващото поевтиняване на недвижимите имоти и растящата инфлация.

През последните месеци новините за състоянието на британската икономика се влошават, като бяха регистрирани слаби данни за продажбите на дребно, цените на имотите, потребителските и ипотечните кредити.

Това несъмнено се отразява на доверието към управляващата партия на лейбъристите, което пада до най-ниското си ниво от ерата на Тачър насам, според последните социологически проучвания в страната.

Сред основните проблеми на Острова е борбата с инфлацията, която принуждава Bank of England да поддържа нивото на основната лихва на 5.0 процентни точки вече трети месец.

Поскъпването на живота през втората четвърт на годината е значително над заложените от правителството и банката целеви нива, което кара институцията да бъде предпазлива при провеждането на монетарната политика на страната.