Петролът започна седмицата с понижение, като въпреки това остава на нива около $144 за барел.

Високата цена на черното злато ще бъде една от основните теми на срещата на лидерите на страните от Г8, започнала в Тояко, Япония, днес.

Очакванията са, че най-после ще бъдат взети решения за предприемане на мерки в подкрепа на долара и ограничаване на спекулациите на пазара, с цел да се сложат спирачки пред покачването на стойността на нефта.

Въпреки това с оглед на прогнозите на Bridgewater Associates за задълбочаване на кредитната криза и отказа на Иран да прекрати програмата си за обогатяване на уран, перспективите не изглеждат добри и цената на черното злато вероятно ще продължи ръста си, въпреки понижението на котировките от петък насам.

През последния ден на миналата седмица американският пазар остана затворен заради посрещането на националния празник на страната и нямаше борсова сесия.

Така при ограничен обем на търговията американският лек отстъпи с $1.59 до $143.70 за барел по време на следборсовата търговия.

В петък цената на петрола сорт Брент се понижи до $144.08 за барел, след като ден по-рано беше регистриран поредният исторически връх, този път при $146.69 за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през август се търгуваше за $143.84 в Сингапур днес сутринта, като към 11:00 часа достигна $143.50 или спад с 1.23% спрямо края на сесията в петък.

Повишението на цените на нефта от началото на тази година с 50%, предизвика сериозни затруднения в много отрасли на световната икономика, като силно засегнати са авио превозвачите.

Korean Air Lines, най-голямата компания за самолетен транспорт в Южна Корея, прогнозира днес, че ще отчете загуба за второто тримесечие, заради високите цени на самолетните горива.

Контрактите за суровия петрол от Северно море - Сорт Брент, с доставка през август, днес също започнаха с понижение, като към 11:00 часа българско време се търгуваха за $144.19 или с 0.16% по-евтино от края на борсовата търговия в Лондон в петък.