ИНТЕРФАКС предаде от Москва, че Амурското басейново водно управление на Руските водни ресурси е спряло 12 лиценза за ползване на вода, издадени на „Старстрой" - основен подизпълнител по строителството на надземния нефтопровод в рамките на проекта Сахалин - 2.

Заповедта за преустановяване действието на лиценза е бил подписан от териториалния орган на 5.12. По-рано министърът на природните ресурси Юрий Трутнев е казвал, че при оттегляне на лицензите компанията не може да продължи работата си по проекта.

Установен е двумесечен срок за отстраняване на установените нарушения, в противен случай лицензите ще бъдат анулирани. Основание за спиране действието на лицензите е статия 53 от действащия Воден кодекс на РФ.

Нарушенията в изискванията на водното законодателство при работите по магистралните тръбопроводи са открити по време на проверка за спазване на законодателството за охрана на природата при реализацията на проекта за комплексно усвояване на лицензионните участъци.

ООО "Старстрой" е генерален подизпълнител на Sakhalin Energy (операторът на "Сахалин-2") за строителство на магистрални надземни тръбопроводи. Италианската Saipem SA (дъщерна компания на Eni SA) държи 50% от дяловете, 42,83% държи ЗАО "Глобалстрой-инжиниринг" (предишната "ЛУКОЙЛ-Нефтегазстрой").