Някои руснаци сега могат да се почувстват малко повече жители на Източна Европа - пише днес Газета.Ru. Средната заплата в Русия през юни възлиза на 12,7 хил. рубли, което е еквивалентно на $500, характерното ниво за повечето страни от Източна Европа, съобщил е в петък министърът на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация Михаил Зурабов.

Министърът е взел участие на всеросийското съвещание по въпросите за формиране на квоти за осъществяване на трудова дейност в РФ. Зубаров е отбелязал, че ръстът на средната заплата в Русия я прави по-малко привлекателна от гледна точка на конкурентното предимство на нивото на заплатите по сравнение със страните на Източна Европа.

Но тези толкова радостни цифри не са достъпни на всички руснаци, признал е министърът. Традиционно по равнище на заплатите значително изостават селското стопанство и бюджетните служители.

Последните, получаващи дохода си за сметка на бюджетите на всички равнища, са 19 милиона души на брой. А общата численост на наемните работници в Русия наброява около 52 млн. души.

Министърът е подчертал, че ниското равнище на заплащане на труда е един от главните социални проблеми на Русия понастоящем, а правителството и депутатите имат намерение да вдигнат минималната заплата до 2,300 рубли.