Business Monitor International е водеща международна печатна и online медия, специализирана в информация и анализи на световните развиващи се пазари. Наскоро бе публикувано изданието на BMI, посветено на България, с някои акценти от което имат възможност да се запознаят читателите на money.bg.

Подзаглавието на печатното издание гласи: „Бъдещето ще изисква големи усилия: толерантността на тристранното правителство е под заплаха?"

Сценарият на BMI за България приема, че коалицията между трите парламентарни сили до този момент е функционирала добре, тъй като е имала обща цел - присъединяването на България към ЕС. След като по-голямата част от политическата работа е свършена, някогашните конфликти между днешните партньори ще се възобновят. Президентските избори в страната допълнително ще нажежат обстановката. BMI предвижда „нарастваща опасност за политическата стабилност от разклоняващите се партизански идеологии на коалиционните партньори".

SWOT - анализът (анализ според четири аспекта: силни и слаби страни, възможности и заплахи) на BMI за политическата система в България очертава заплахите на крайната дясна опозиционна партия „Атака", която може да отключи общественото недоволство от нерешените социални проблеми, свързани с етническите малцинства. Освен това, присъединяването през 2007 г. все още е под въпрос, ако положението в страната по отношение на криминалната престъпност и корупцията се влоши.

Възможност за политиката на България според BMI е воденото от социалисти правителство да се ориентира към увеличение благосъстоянието на населението чрез мерки за намаляване на бедността и повишаване на индивидуалния разполагаем доход.

По отношение на краткосрочната политическа среда, позицията на България е малко по-лоша от средната за развиващите се пазари. По-добра е дългосрочната позиция на политическата среда: на 14 -то място от 100 класирани.

По отношение на икономическата среда, нещата са обратни на политическата: дългосрочната позиция на България е по-слаба от краткосрочната й позиция - съответно 57 и 37 място.

Възможностите за икономиката на България лежат основно в „затягането" на икономическата политика чрез приемане на еврото като официална валута през 2009 - 2010 г. Заплахите са „отпускане" на фискалната политика от страна на социалистите, което може да доведе до инфлация и дефицити по текущата сметка. Също така, кредитният ръст се вижда на анализаторите на BMI  твърде висок, а безработицата - чувствителна.

Предвижда се, че високият икономически ръст ще доведе до сериозни бюджетни излишъци: най-малко 2.8% от БВП до 2009 г. Това ще вдъхне сигурност на инвеститорите, а пристигащите средства от фондовете на ЕС дават надежда, че ако икономиката функционира в стабилна среда, икономическите цели на правителството ще бъдат постигнати. Опасение вдъхват обаче изборите през 2009 г., след които не е известен бъдещия икономически път.

Рейтингът за бизнес-средата на BMI е съставен по 47 критерия, организирани в три главни области: инфраструктура, институции и пазарна ориентация. Този индекс дава на България по-висока спрямо другите еврокандидати позиция: съответно за България стойностите са 56,9 от 100, за Румъния 52,4, а за Хърватска 48,8. Индексът BMI на бизнес - средата за България е по-висок дори от този в Полша и Италия (съответно 53,7 и 55,3). Но от BMI посочват, че има още много работа за вършене, докато се стигне до средната за ЕС стойност от 65,8.

В доклада се споменава за икономическия ефект от планираните 717 км магистрални пътища, които трябва да се построят до 2015 г. и ще струват около 3,3 мрд. €. Те ще свързват България както със съседните Турция, Гърция и Сърбия, но също ще увеличат значението на Черноморските пристанища Варна и Бургас.

Прогнозните стойности на ръста БВП за 2006 г. в България са 5,3%. БВП ще нараства през 2007 г. с поне 5,6%, а до края на 2010 г. икономическият ръст ще се стабилизира около 5%.

Увеличението на БВП ще позволи правителството да инвестира по-крупни суми в реформи и повишаване стандарта на живот. Встъпването на България в Европа ще привлече бизнесмени, например от близката Турция, но ще са необходими още много години, за да  могат някои от най-изоставащите области на националната икономика да се сравняват с европейския „топ тен".

Другите акценти в изданието на BMI за България са бизнес климатът, околната среда, ориентацията на международната търговия на България и водещите сектори на националната икономика: отбранителният комплекс и енергетиката.