Вчера в 17,30 часа БСП-лидерът Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на парламента за освобождаването му като народен представител.

Това потвърдиха официално от "Позитано". За момента не е ясно обаче, дали Станишев прави това, за да отиде като евродепутат в ЕП.

Припомняме, лидерът на БСП е и шеф на парламентарната група на Коалиция за България.

Станишев бе водач на евролистата на социалистите за вота за Европейски парламент. След окончателните резултати стана ясно, че те ще бъдат представени от Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков (№ 15) и Сергей Станишев. Лидерът на БСП обаче потвърди категорично, че ще се откаже от мандата, така че в този случай от листата на социалистите в ЕП трябваше да отиде поставеният под №4 Петър Курумбашев.

Все пак преди време Станишев обяви, че ще отиде в Европейския парламент като евродепутат за малко. Идеята му била да участва като избран евродепутат в първото заседание на групата на ПЕС, което е преди откриването на сесията на ЕП. Тогава той заяви още, че в оставащия едноседмичен срок до 1 юли ще подаде заявление за отказ от евродепутатския мандат и да даде път на Петър Курумбашев.

Ако се потвърди информацията, че Станишев напуска Народното събрание, за да стане евродепутат, това означава, че пътят на Курумбашев към Европейския парламент се отрязва.