В началото на днешното първо заседание на парламента за новата пленарна сесия декларация от името на ПГ на Коалиция за България, направи Сергей Станишев.
Лидерът на БСП направи равносметка за 6-те месеца на кабинета „Орешарски".

„Наследихме икономика на изкуствено дишане", заяви Сергей Станишев, цитиран от news.bg.

Наследили и обществена среда, тежко натровена от страх. Хората на България бяха обречени на бедност, заяви още соцлидерът. Станишев обясни в изказването си, че левицата поела ангажимента да възстанови държавата.

Никога не сме обещавали, че ще бъде лесно, коментира той. В Библията е казано - по делата ни съдете, подчерта лидерът на БСП. За 6 месеца, според него, се доказало, че има държава и тя се грижи за майките, за бедните. Създадоха се условия за намаляване цените на тока, върнахме надеждата на бизнеса, че държавата може да бъде коректен и предвидим партньор, похвали се Сергей Станишев и припомни върнатото ДДС на бизнеса.

Отстояхме на натиска, на който бяхме подложени, каза той. Устояхме, защото имаме кауза- държава, която трябва да спасяваме, подчерта лидерът на левицата. Оттук нататък ще бъде по-трудно, предупреди Станишев съпартийците си. Нашите опоненти ще действат ва банк, убеден е той.

Соцлидерът предупреди, че предстоят и евроизбори и опонентите на БСП ще се активизират. Сергей Станишев обаче е сигурен, че столетницата ще се справи с всички трудности. Той обеща на хората, че БСП ще бъде последователна, предсказуема и решителна да се справи с проблемите на страната.

Ще реализираме пакет от антимонополно законодателство, обеща той. Ще продължим да работим за социалните приоритети, продължи Станишев. Новият Закон за МВР и изборното законодателство са сред приоритетите на левицата през този парламентарен сезон.

Сергей Станишев критикува нежеланието на парламентарните групи да се изкажат. На няколко пъти се наложи Михаил Миков да подканва лидерите на ПГ да се изкажат. Атанас Мерджанов от БСП предложи изявленията на лидерите да се предават на живо по БНТ и БНР.

Лидерите на партиите обаче пак останаха на местата си. Накрая червеният лидер наруши мълчанието. Парламентът и парламентарните процедури не са ловен излет, каза той преди да започне изявлението си.