Политическите отношения между България и САЩ са на изключително високо ниво. Смятам, че е време да пренесем позитивната динамика и в сферата на икономиката, където наблюдавам известно забавяне, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с представители на 15 корпорации, членуващи в Бизнес съвета за Международно разбирателство - една от най-авторитетните организации на бизнеса в САЩ.

По неговите думи визитата ще даде нов импулс на контактите между деловите среди в двете държави в сферата на икономиката и енергетиката. На срещата с министър Стойнев присъстваха представители на фармацевтичната индустрия, вносители на български вина, производители на селскостопанска техника и медицинска апаратура и компании от сферата на енергетиката и високите технологии.

Министър Стойнев представи пред американския бизнес мерките на правителството за облекчаване на бизнес средата, намаляване на регулаторните тежести и подкрепата на инвестициите. Българското правителство работи за премахване на административните спънки пред бизнеса и е решило вместо да налага решения, да попита компаниите какво им е необходимо. Всички фирми се спряха на един голям проблем - бюрокрацията", каза икономическият министър и добави, че вече са взети мерки за облекчаването или премахването на 85 режима за разрешителни и лицензии. Драгомир Стойнев информира представителите на бизнеса в САЩ, че в момента на второ четене в парламента се гледа Законът за обществените поръчки, който също предвижда улесняване на процедурите.

„Бизнесът трябва да усеща държавата, само когато си плаща данъците, в останалото време трябва да е свободен да работи и да се развива", подчерта Стойнев.
Средствата от европейските фондове могат да се използват и от чуждестранни компании, които развиват дейност в България, заяви той. „Схващането на предшествениците ни, обаче, че само европейските фондове са достатъчни е погрешно", допълни Стойнев и подчерта, че европейските фондовете трябва да надграждат това, което държавата прави.

Министърът акцентира и върху благоприятното географско местоположение на страната ни, което дава излаз както до зрели, така и до развиващи се пазари. „България може да осигури достъп до европейските пазари, както и до тези на Русия, Турция, Близкия Изток", каза Стойнев и добави, че амбицията му е да създаде политика, която стимулира износа.
Друг акцент по време на срещата с американския бизнес беше данъчната политика на страната, която според икономическия министър няма да се променя в бъдеще, а ще се подобрява. България продължава да прилага най-ниски данъчни ставки в Европа - 10% корпоративен данък, 0% за реинвестиране на печалба в общини с висока безработица, 5% данък върху дивидентите. Според него предвижданите облекчения за хора с минимални доходи няма да тежат на работодателите и бизнеса.

Министър Стойнев очерта дейността на национална компания „Индустриални зони", която в момента оперира в три действащи зони в градовете Русе, Видин и Свиленград и развива пет допълнителни индустриални терена - Божурище, Бургас, Карлово, Телиш/ Плевен и Варна. В напреднал стадий на развитие са Икономическа зона София-Божурище и Индустриален и логистичен парк Бургас. В индустриалните зони предприемачите ще разполагат с изградена инфраструктура и ще разчитат на съдействието на администрацията, за да развиват бизнеса си, подчерта Стойнев. Според него американските компании биха проявили интерес и към проекта „София Тех Парк", където ще се развива инкубатор за стартиращи компании, както и модерна научно-изследователска структури.

По-късно министър Стойнев се срещна и със заместник-търговския представител на САЩ посланик Мириам Шапиро. След разговорите стана ясно, че през следващата година екип от Администрацията на търговския представител на САЩ ще посети страната ни и съвместно с български представители ще работи по отстраняване на причините за включване на страната ни в списъка на държавите под наблюдение по раздел „Специален 301" за защита правата на интелектуалната собственост. Министър Стойнев отбеляза, че правителството обръща голямо внимание на защитата на правата върху интелектуалната собственост. През февруари правителството ще предостави обобщен доклад за взетите мерки за противодействие на интелектуалното пиратство през втората половина на 2013 г, подчерта той.

Тема на разговорите бе и бъдещото споразумение за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и САЩ. По думите на министър Стойнев то ще даде силен тласък за развитието на отношенията между ЕС и САЩ, ще активизира взаимната търговия и ще насърчи инвестициите и заетостта. България е заинтересована от обективните преговори и бързото приемане на споразумението, тъй като то ще доведе до по-големи възможности за българската икономика. Очакваме значително увеличение на стокообмена и на търговията с услуги, както и до привличане на нови американски инвестиции, заяви министър Стойнев.

Мириам Шапиро даде висока оценка за активната позиция на България в преговорите във формата ЕС-САЩ и подчерта, че вижда като един от най-големите успехи постигане на добро взаимодействие по отношение на регулаторните рамки, което ще даде нови възможности за взаимодействие на двете големи икономики - САЩ и ЕС.