Азиатските капиталови пазари се покачиха във втори пореден ден, като най-печеливши днес бяха банковите и енергийни компании. Очакванията за по-добри тримесечни отчети на американските финансови институции, както и новият рекорд на петрола бяха в основата на днешното рали.

Финансовите компании Sumitomo и Macquarie Group увеличиха пазарната си капитализация слез изявлението на изпълнителния директор на Lehman Brothers, че най-лошото от кредитната криза е вече в историята. Добивните гиганти BHP Billiton и Cnooc поведоха списъка с поскъпващи компании заети с преработката на суровини. Японската Toshiba успя да спечели най-много от силните резултати за продажбите на Intel.

„Основната причина за продължаващата слабост на пазара е несигурността около това колко време ще продължи кредитната криза, но изглежда, че нещата скоро ще се успокоят", коментирал е японски анализатор пред Bloomberg. „Силните прогнози на американската компания Intel подкрепиха стабилно пазара", продължава той.

Регионалният индекс MSCI добави нови 1.2% до 144.48 пункта, като така вече е на положителна територия от началото на седмицата. Японският индекс Nikkei 225 покачи с 1.2% до 13 146.13 пункта, а останалите азиатски пазари също повишиха котировките си с изключение на Китай, чийто индекс CSI 300 пропадна с 0.7% до стойностите си от миналата година.  

Американският пазар се представи в добра светлина вчера, тъй като високата цена на петрола засили инвеститорския интерес към добивните и преработващи компании. Регионалните банки U.S. Bancorp и Regions Financial Corp изразиха увереност, че ще се справят с негативите на кредитната криза, което пък подкрепи акциите на финансовите компании.

Позитивната вълна на пазара се запази и след неговото затваряне, когато излезе финансовия отчет на Intel отразяващ по-високи от очакваното приходи. По време на редовната сесия, акциите на технологичната фирма се покачиха с 1.1%, а след затварянето на Wall Street фючърсите добавиха нови 7.4% до цена от $22.45 за брой.  

Индустриалният индекс Dow Jones добави нови 0.5% към стойността си, като така приключи при ниво от 12 362.47 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 успя да прибави също 0.5% до 1 334.43 пункта. Технологичният измерител Nasdaq успя да добави 0.5% до 2 286.04 пункта.

Цената на петрола вчера достигна нов вечен рекорд над $114 за барел, докато в момента цената му е $113.70. Златото се разменя при курс от $933 за трой-унция или без особено изменение спрямо вчерашното ниво на затваряне. Доларът опита пробив под $1.58 след силните икономически данни вчера, но днес отново се котира при ниво от $1.5840 за евро. Към йената доларът успя да покачи до ниво от Y101.60.

Тази сутрин европейските капиталови пазари отвориха с позитивен тон, като основните индекси са оцветени в зелено. По-важните икономически данни днес ще са за инфлацията в Еврозоната от 12:00 и в САЩ от 15:30, както и американската производствена активност също в 15:30. Родната ни фондова борса отвори с добро повишение тази сутрин и което е по-важно със стабилен обем от почти 10 млн. лв. за първия половин час на търговия.