Докато Светът продължава да търси висококвалифицирана работна ръка с опит, все повече стават онези работодатели, които се оплакват, че не могат да намерят "сини якички" или работници с по-ниска квалификация пряко заети в производството. САЩ и Европа изпитват огромна нужда от водопроводчици, оксиженисти, шлосери и друг технически персонал.

„Всички растем в семейства, в които родителите ни окуражават да ходим на училище, да завършим висше образование и да гоним все по-високи цели, за да получим високоплатена и престижна професия", коментира американски специалист по човешки ресурси пред Ройтерс. „Обществото обаче започва да страда от липсата на технически персонал, който в никакъв случай не трябва да бъде пренебрегван", продължава той.

Европейският съюз реши, че може да се справи с този проблем като приобщи източноевропейските държави към структурата си и така полски, чешки и румънски строителни работници ще заминат на Запад да работят за по-високи заплати. Това обаче не успя да реши проблема и сега Европа е един от континентите изпитващ най-сериозна нужда от подобен персонал.

Модата на техникумите и другите политехнически училища като че ли започна да залязва, а повечето млади хора се ориентират към новата „звезда" на небосклона - икономиката. Повлияни от лукса, в който живеят банкерите и финансовите експерти, все повече студенти се насочват към икономическите гимназии и университети.

Излиза, че техническите професии не звучат престижно на младото поколение, а някой от тях дори звучат обидно. Именно недостигът на такива професионалисти води до аномалии в някой страни, където бояджия или фаянсаджия печели повече от преподавател във висше учебно заведение. Е да, престижът не е същия, но в крайна сметка хората не се хранят само с престиж, парите също са от значение.

Японските предприемачи се оплакват масово от липсата на технически персонал, който бива търсен в съседен Китай и Виетнам. В същото време, процентът на американски и европейски работодатели, които се оплакват от липса на кадри е намалял, но това се отдава на стагниращата икономика. Не трябва да подценяваме и намаляването на населението в трудоспособна възраст, което не е само български проблем, а от него страдат и развити икономики като Япония. Там се прогнозира спад на работната сила с 16% до 2030 г.

Най-силно търсене в САЩ има на инженери, следвани от механици, стругари и търговци. В Азия на първо място се търсят търговските представители, главно заради все повечето чужди инвестиции в производството там.

„Търговският представител вече не е синоним на куфарен търговец, който обикаля с една прахосмукачка от врата на врата и се опитва да я продаде", коментира японски експерт. „Вече се търсят специфични умения на по-високо ниво, което обаче е много трудно да бъде открито в населението и затова има недостиг", завършва той.