Франс прес напомня, че днес българите избираха президент за следващите пет години. С този държавен глава страната ще влезе в Европейския съюз през 2007 година. Агенцията изброява и функциите на държавния глава в България: главнокомандващ на армията и представител на страната на международно ниво, цитирана от news.bg.

Франс прес коментира и обстановката, в която протичат изборите за български президент. Агенцията цитира проучването на КНСБ, според което 29% от семействата в България живеят под прага на бедността и че доходите в страната варират между 34 и 35% от средните доходи в държавите-членки на Европейския съюз, съобщи БНТ.

Два са основните моменти от президентските избори в България, на които се спира информационната агенция Ройтерс. Първо, агенцията публикува мнението на политолога от Софийския университет Румяна Коларова, според която победата на Георги Първанов би означавала засилване на ролята на управляващата коалиция в България. Второ, Ройтерс набляга на факта, че сред народа все още се забелязва известно недоволство.

Очакванията на хората са за по-решителни мерки срещу корупцията и организираната престъпност. На още един факт набляга агенцията - че средната заплата в България, по найни данни, е около 160 евро - тоест ще бъде най-ниската след присъединяването на страната към Европейския съюз. В споменатото дотук Франс прес търси причината за сравнително ниската избирателна активност на първия тур от президентските избори в България.

Единствената неизвестна величина в изборите за президент на България все още е броят на негласувалите, подчертава "Евронюз". Броят на въздържалите се ще бъде решаващ и при втория тур, който се очертава. Участниците в балотажа вече са ясни. Коментарът на "Евронюз": "Присъствието на един ултранационалист на втория тур от президентските избори ще накърни имиджа на България малко преди присъединяването й към Европейския съюз".

Президентските избори в България днес са се провели след края на една кампания с осезаемо националистическа окраска. Такъв е коментарът в заглавието на френския вестник "Монд". В статията, посветена на изборите в България днес, Георги Първанов е определен като проевропейски президент.

Изданието прогнозира и втори тур на президентския вот, при който сегашният президент ще се изправи срещу ултранационалиста Волен Сидеров, както го наричат журналистите от "Монд". Що се отнася до десницата в България, вестникът я нарича "разпокъсана" и описва бъдещия сценарий на втория тур на изборите, при който може да се стигне до парадокса Неделчо Беронов да бъде принуден да подкрепи сегашния си опонент Първанов. Въпросният сценарий напомня за президентските избори през 2002 година във Франция, но с обратен знак. На втория тур тогава левицата подкрепи със своите гласове Жак Ширак, за да преодолее кандидата на крайната десница Жан-Мари льо Пен.

Сегашният президент на България Георги Първанов е победител с голямо мнозинство на първия тур от президентските избори, съобщава в един от водещите си материали електронното издание на белгийския вестник "Льо Соар". Въпреки това Първанов ще трябва да се яви на втори тур срещу ултранационалиста Волен Сидеров поради слабото участие на избирателите, пише по-нататък в статията. "Льо Соар", подобно на много други издания, нарича Георги Първанов "проевропейски" президент.

Лаконичен е коментарът на германската информационна агенция ДПА. Над 50% избирателна активност е необходима, за да може даден кандидат да спечели на първи тур. Оказа се, че ще има втори, вече е ясно. ДПА прогнозира, че сегашният държавен глава ще спечели и втория мандат. Агенцията, подобно на повечето информационни източници от света, подчертава че определеният на тези избори президент ще бъде този, с който България ще влезе в Европейския съюз.

Силно предимство за Георги Първанов пред ултранационалиста Волен Сидеров. Такъв е краткият коментар на Би Би Си за президентските избори в България. Британският кореспондент в София определя Георги Първанов като човек, който е сигурен в победата си на втория тур следващата неделя.

Тази вечер се оправдават и предположенията на ИТАР-ТАСС за основните герои в президентските избори. Никакви изненади и тук - Георги Първанов и Волен Сидеров. За някои технически подробности информира агенцията. Те свидетелстват за сериозно внимание от страна на чуждите медии по повод президентските избори в България. 2 000 са акредитираните журналисти в международния пресцентър за отразяване на вота. Сред тях има 38 представители на чуждестранни медии.

Под заглавието "Ниската избирателна активност не позволи да бъде избран президент на България" руската агенция "Лента" коментира днешния вот за държавен глава. В материала си агенцията представя накратко портретите на двамата опоненти, които ще се явят на втори тур на 29 октомври.

"Лента" свързва популярността на Георги Първанов с влизането на България в НАТО и приемането й за член на Европейския съюз от началото на 2007 година. Волен Сидеров пък е определян от агенцията като човек, който се е прочул с резките си изказвания срещу малцинствата и плановете на Съединените щати за разполагане на военни бази в България.