Мексико е перспективен икономически партньор за България и членството ни в ЕС разкрива нови реални възможности в тази насока.

Това бе установено на семинар по въпросите на влиянието на договора за свободна търговия между Мексико и ЕС върху българо-мексиканските отношения, съобщиха от БТПП.

Мексиканският посланик в страната Н.Пр. Хосе Луис Мартинес и търговският представителна на Мексико за Европа Франсиско Гонзалес наблегнаха на възможностите за увеличаване на взаимната търговия. През последните три години тя е нараснала двойно - от 22,5 млн. долара през 2004 г. на 46 млн. долара през 2006 г.

При експортно ориентираната външноикономическа политика на мексиканското правителство нараства интересът към нетрадиционните европейски партньори, включително и България.

Съществуват необходимите условия и воля за активизиране на търговско-икономическите ни отношения. За това спомага и безвизовият режим, в сила от 11 март 2007 г.

Прогнозите на редица анализатори са, че в близките 25-30 години Мексиканските щати ще се наредят сред първите пет най-развити страни в света.