"Таванът на пенсиите няма да падне и от 2014 г." е водещo заглавиe на в. "Сега"
Таванът за новоотпуснатите пенсии не само няма да отпадне от 2014 г., както предвижда Кодексът за социално осигуряване, но дори няма и да се повиши. Аргументът на управляващите е, че не трябва да се отваря прекалено много ножицата между минималните и максималните пенсии. Това стана ясно от коментари на социалния министър Хасан Адемов вчера. Така за пореден път пенсиите ще зависят не от осигурителния принос, а от политически решения, въпреки че това срива доверието в осигурителната система и води до търсене на все повече вратички за заобикалянето й.

"Когато имаме ясен отговор за тавана, ще бъдете информирани. Най-справедливият начин е таванът да отпадне за всички. Само че това струва 120 млн. лв. за 2014 г. В условията, в които се намира бюджетът на държавното обществено осигуряване, трудно може да се мисли през следващата година таванът да отпадне за всички. Очевидно е, че справедливо решение на въпроса няма. Важно е да намерим по-малко несправедливото решение. Към това ще се стремим", обясни Хасан Адемов.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Софийската "Сердика" става американска", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Продуктите на френската група Danone в България, Чехия и Португалия скоро ще се произвеждат от американската компания Schreiber Foods, стана ясно от съобщение на българската "Данон Сердика". Това ще стане, след като производствените мощности на "Данон Сердика" и на предприятията на групата в другите две държави бъдат прехвърлени на Schreiber Foods. Сделката е обяснена със стратегията на Danone "за оптимизиране на производствените капацитети и разходи заради спада на пазарите в Европа".
Навлизането на американската компания в България е сред малкото сделки през последните години, при които купувач е чужд инвеститор, а не местен играч. Едно от обясненията на консултанти за интереса е, че трансферът е за пакет от активи в три държави.

Друг производител, същата марка

Сделката не е продажба на дружеството, а само прехвърляне на мощности и производството на продукти с марка "Данон", като приходите от продажбата им ще продължат да отиват към групата, обясниха от българското поделение пред "Капитал". От "Данон Сердика" и от Schreiber Foods не съобщиха стойността на сделката.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Докторите ни най-стари в Европа" четем на първа страница във в. "Монитор"
Докторите и медицинските ни сестри са най-старите в Европа. Почти всеки втори медик у нас е на възраст между 50 и 64 години, показва последният анализ на Европейската комисия, свързан с пазара на труда.
В доклада се отбелязва, че на редица правителства, като на България и балтийските държави, скоро ще им се наложи да се справят с предизвикателството на
застаряващата работна ръка в здравния сектор. Най-трагично било положението у нас, където над 40% от медицинските кадри били пред пенсия. Това значително надхвърляло средното за ЕС равнище, където възрастните медсестри и лекари били 28% от всички заети в сектора. Най-млади се оказват специалистите в Малта.
„Основната причина за застаряването на хората в бели престилки е емиграцията. Годишно между 500-600 лекари напускат страната в търсене на по-добра реализация. При медицинските сестри положението е още по-трагично, коментира за „Монитор" зам.-председателят на БЛС д-р Кирил Еленски. По думите му най-често младите български лекари отиват в Германия, за да заемат места на свои колеги, емигрирали във Великобритания или САЩ.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Идва китайски Рокфелер", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Китайският Рокфелер може да вдигне цял курорт у нас. Милиардерът Ван Цзянлин пристига в България до края на годината, за да инвестира в огромен СПА комплекс. Това стана ясно след разговора му с премиера Пламен Орешарски, който е на посещение в Китай. Ван бил впечатлен най-много, когато разбрал, че България е на първо място в Европа по минерални извори. Богаташът държи да вдигне хотелите си в съседство с археологически забележителности. Пред Орешарски той е заявил, че лично ще огледа терени у нас. Идеята му е комплексът да включва мол, казина, кина и спортни съоръжения.
Според "Форбс" Цзянлин е най-богатият китайски предприемач. Състоянието му се оценява на 14,2 млрд. долара. Той е собственик на конгломерата "Далиан Уанда Груп", който преди няколко месеца придоби най-голямата мрежа от киносалони в света, след сделка с "ЕйЕмЕс интертеймънт холдинг" срещу 2,6 млрд. долара.
Китайски предприемачи местят закъсал бизнес от Западна Европа и от родината си в България. За новата тенденция съобщи още в началото на лятото Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата. По думите му ударени от кризата производител на яхти и фермери искали да стъпят у нас.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Кога ще се изплати зеленият ток" е заглавиe от в. "Труд"
Енергията от възобновяеми енергийни източници - вятърна, слънчева и от биомаса, ще бъдат икономически конкурентни, и то без да се прибягва до държавна подкрепа и субсидии, още през 2025 година. Този извод е направило американското министерство на енергетиката в специално проучване.
Докладът, публикуван наскоро, твърди, че дори ако се вземат предвид разходите за преносна инфраструктура, слънчевата и вятърната енергия пак ще могат да се конкурират на база цена с енергията, добивана от конвенционални източници.
Досега възобновяемите енергийни източници са се развивали главно благодарение на държавно финансиране и на изискването енергийните компании да доставят определен дял зелена енергия. Такова е положението не само в САЩ, но и в ЕС, включително и в България.
Прочети още от в. "Труд"

„Пуснаха чалга айфон - 5 цвята плюс златно", пише в. „24 часа"
"Епъл" представи за първи път в историята си цели два нови модела на айфон- iPhone 5C и iPhone 5S, които са подобрение на петицата, предаде Си Ен Ен. На пресконференция в Купертино, Калифорния, те бяха показани от Тим Кук, шеф на компанията и наследник на Стив Джобс.
5С е нискобюджетен смартфон, който има сходни параметри с iPhone 5, но е с пластмасов корпус и ще се предлага в пет различни цвята- зелен, розов, бял, син и жълт.
iPhone 5C ще се продава в Щатите за 99 долара с 16 GB памет при сключване на двугодишен договор и 199 долара за 32 GB. Без договор ще струва вече 549 долара.
Телефонът работи с А6 чип (същият чип служи като процесор на iPhone5), разполага с батерия с по-висок капацитет и поддържа Bluetooth 4.0. Устройството има 4" дисплей, 8MP камера със сензор за подобряване на картината и леща с 5 елемента, нова предна камера и високоскоростен интернет. Компанията разработи и цветни гумени калъфи, които позволяват допълнително персонализиране.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

„Криза за пари в държавните пощи", пише в. "Капитал Daily"
Липса на пари, оредяващи клиенти, неразплатени средства от държавата и за капак - шумни синдикати, превантивно протестиращи срещу евентуалния частен инвеститор, който може би изобщо не съществува. Такова е положението в "Български пощи" от известно време. През последните дни обаче напрежението в компанията ескалира, подкладено от изказване на транспортния министър Данаил Папазов, че "бъде определен стратегически партньор, който ще придобие 49% от собствеността на дружеството". Бурята, предизвикана от думите му, принуди Папазов в крайна сметка в сряда да признае, че кандидат-партньори и без това няма и държавата ще търси пари, за да издържа дружеството, което сама е натоварила с губещи, но пък социални дейности.

Сянка от приватизация

"Служителите на "Български пощи" излизат на протест пред Министерския съвет на 25 септември", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на специална пресконференция. Синдикатите подозират "скрита приватизация на дружеството, което умишлено се води към фалит".
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Ако министрите на Орешарски можеха да говорят", пише в. "Сега"
Хаос. Това е думата, която изчерпва състоянието на изпълнителната власт. Не е невиждано. Всяко ново правителство минава през такъв период, някои изкарват така цял мандат. (Виж предишното.) Настоящото се забърка (бе забъркано) в тежки гафове още с встъпването си. Въпреки това продължава да работи някак си и вече се оплаква, че хубавите му дела остават незабелязани.

"Хората споделят, че те просто не могат да повярват, че правим такива хубави неща, като например промените в Закона за обществените поръчки", изплака на 4 септември в телевизионния ефир вицепремиерът Даниела Бобева. Почти във всяка публична изява на политици от управляващата коалиция или на министри като основна гордост се изтъкват промените в Закона за обществените поръчки.
Прочети още от в. "Сега"

"Самуни по 38 ст. пазаруват нашенци от Румъния", четем във в. "Монитор"
Евтин румънски хляб по 38 стотинки си носят в България нашенците, които пътуват често до съседите, видя репортер на „Монитор". В момента по букурещките супермаркети масово се предлагат самуни на цена около 0,85 - 0,90 леи, което на практика означава, че хлябът от 650 г излиза до 40 стотинки. У нас той е почти двойно по-скъп в момента, затова хората, които са на път, се снабдяват от другата страна на границата и дори носят на приятели и роднини. От началото на месеца данък добавена стойност за хляба в Румъния е 9 на сто и тамошните търговци не пропускат да се похвалят с това. Във всички брошури на големите хранителни вериги, които обхващат периода преди и след промяната, насъщният има две цени - с 24% ДДС и с 9%. При комшиите има доста голям избор на различни типове хляб, като цената им достига до 5-6 лева за килограм. За хората с претенции при комшиите се предлагат дори франзели, произведени във Франция и Белгия, но масово се пазаруват най-евтините видове. Засега по бакалиите в пограничните райони румънските производители не доставят евтин хляб.
„Това обаче ще се случи - категорична е Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. - Колегите няма да доставят точно същия хляб, какъвто има по техните магазини, защото той е с различни вкусови качества. Те ще започнат да правят хляба, който се произвежда в България, а неговата рецепта съвсем не е сложна - брашно тип 500, мая, вода и малко сол. Затова хлебарите от граничните райони очакват рано или късно при тях да се появи сериозна конкуренция."
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Големите бели от скок на заплатите", пише в. "Стандарт"
огромна изненада в Асоциацията на индустриалния капитал в България посрещнахме идеята на кабинета, огласена от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, за увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври от 310 на 330 лева. Ние като работодатели сме категорично против ново увеличение на минималната работна заплата в рамките на тази година. И това е ясна и високоотговорна позиция, обсъдена и приета на Националния съвет на асоциацията. Позиция, която е икономически аргументирана. Едно такова решение, ако евентуално бъде направен опит да прокарано, ще бъде вредно за икономиката на България, поради което ние не бихме го подкрепили в Тристранния съвет Мотивите за това са повече от ясни.
На първо място - ръстът на брутния вътрешен продукт е символичен. На второ - в рамките на последните две години минималната работна заплата беше увеличена с 40 процента. На трето - известно е, че инфлацията за тази година е с отрицателен знак, т.е. имаме дефлация и следователно покупателната способност на минималната работна заплата не е намаляла, а напротив - тя се е увеличила. Следователно нямаме налице нито една икономическа причина размерът на минималната работна заплата да бъде увеличаван.
Нещо повече - едно ново увеличение на минималната работна заплата ще направи трудно наемането на нискоквалифицирана работна ръка в редица икономически сектори и ще доведе до допълнително съкращаване на нископлатени работни места, от една страна, и до разрастване на сивия сектор, от друга.
Прочети още от в. "Стандарт"