По искане на Електроенергийния системен оператор, варнеската електроцентрала увеличи производството си, за да компенсира нарасналата консумацията на електроенергия заради горещото лятно време.

По тази причина ТЕЦ Варна работи с 3 допълнителни блока, предназначени за студен резерв от миналата седмица, съобщават от пресцентира на ЧЕЗ.

В периода от 20 до 24 юли 2010 г. ТЕЦ Варна работи  при пълно натоварване на 4 от общо шестте си енергийни блока. От неделя в ТЕЦ Варна продължават да работят 2 до 3 от енергийните блокове, в зависимост от нуждите на енергийната система на страната.

Само за последните седем дни на месец юли ТЕЦ Варна ще произведе за енергийната система на България 102 862 МВтч електроенергия, което е близо два пъти повече в сравнение с предходната седмица, когато централата работеше само с един от производствените си блокове.

„Производството на ТЕЦ Варна е от изключителна важност за осигуряването на енергийния баланс на България. Неведнъж електроцентралата е доказвала значимостта си за предотвратяването на енергиен недостиг в случай на аварии и ремонти на базови мощности или голяма консумация на електроенергия", каза Вацлав Хлоуба, председател на Управителния съвет на дружеството.

Към момента блок 4 на ТЕЦ „Варна" е временно спрян за годишен планов ремонт. Останалите блокове на електроцентралата са в добро техническо състояние и ТЕЦ „Варна" има възможност да продължи да ги използва, за да помага за осигуряването на енергийния баланс на страната.

Централата разполага с близо 400 хил. т. въглища на склад, достатъчни да обезпечат производството на електроенергия за следващите 4-5 месеца.