TNT Express, една от водещите в света компании за експресни доставки, днес съобщи за съществени инвестиции в България и Румъния с цел да се извлече капитал от разширяването на ЕС от 1 януари. Информацията е на Euronext Amsterdam. Инвестициите в новите връзки за пренос на товари и депа ще позволят на TNT да се възползват от увеличението на търговията между настоящите страни на ЕС и България и Румъния.

Изпълнителният директор на TNT посочва, че мултинационалните произвеждащи компании „са инвестирали и продължават да инвестират сериозно" в тези две страни. Очаква се международният транспорт между двете държави и ЕС да изживее бум във връзка с търговските отношения и да се увеличава с 30% годишно.

В резултат от отварянето на границите, компанията за експресни превози ще може да редуцира времето за транзити до един ден. TNT възнамерява да „улови" новите възможности и разширява услугите си, така че да завземе позицията на първи избор за клиентите на новите пазари. „Ще продължим да печелим от настоящия висок ръст в Източна Европа".

В България TNT Express е разработила нови транспортни линии, които позволяват експорт през същия ден от Югоизточна България, а също и Централна, Северна и Северозападна България. За 2007 г. се очаква по-нататъшно развитие на транспортните линии в Северна България, така че да се осигури експорта  в рамките на един ден и от Североизточна България.

Повече информация се дава за Румъния. Там TNT Express е вече „добре оборудван" за да извлича приходи от разрастването на търговските отношения между ЕС и страната. TNT е разработил най-голямата в Румъния мрежа с три международни депа: в Отопени, Тимишоара и Клуж Напока. Инвестициите са насочени към подобряване на инфраструктурата. Транзитното време за документи и пратки е намалено от два дена до един ден.

TNT Express доставя 3.5 млн. пратки седмично в над 200 държави, използвайки близо 900 депа, преразпределителни и за сортиране центрове. Разполага с 43 самолета и 19.000 МПС. Печалбата за първите девет месеца на 2006 е € 921 млн. при оборот € 7.3 млрд., създадени чрез труда на 127.000 души.