Драмата в Атина продължава. Папандреу е главната трагична фигура в нея. Днес той ще се подложи на вот на доверие. Независимо какъв ще е изходът от него, съвсем скоро в Гърция ще има предсрочни избори, предричат експерти.

"Референдумът никога не е бил самоцел", каза вчера премиерът Папандреу, отказвайки се от идеята си, която втрещи европейските му партньори. Той сигнализира готовност да се оттегли от премиерския пост и да се съгласи с исканията на опозицията за създаване на преходно правителство.

"Не съм вързан за поста си. Нося отговорност за нещо, което не съм причинил. Не държа да бъда избран отново. Аз искам да спася тази страна и хората знаят това", бяха думите на Папандреу.

Покерът продължава

В същото време обаче гръцкият премиер няма намерение да напусне току-така поста си и се надява, че ще спечели насрочения за тази вечер парламентарен вот на доверие. По време на заседание на депутатите от ПАСОК Папандреу заяви, че от това гласуване ще зависи по-нататъшното политическо развитие в страната. При това премиерът е наясно, че доверието спрямо него в собствената му парламентарна фракция намалява.

Срещата на Г-20 в Кан: унижение за гърците?

Срещата на Г-20 в Кан: унижение за гърците?

Доверието към него обаче е разклатено не само в родината му. След срещата на държавите от Г-20 в Кан мнозина гърци се почувстваха унижени от начина, по който Саркози и Меркел се държаха към Папандреу. Зрителите там станаха свидетели на драма в три акта: най-напред германската канцлерка и френският президент обявиха важните си решения по повод Гърция, включително и заплахата, че сега става дума за това дали тази страна може да остане в еврозоната или не. Едва след това Папандреу се престраши да се появи пред телевизионните камери, за да говори общи приказки, явно дълбоко потиснат от водените преди това разговори. А най-накрая беше обявено извънредно заседание на еврогрупата по повод Гърция, но без нейния премиер.

Папандреу, подай си оставката!

"Това отношение към Атина е оскърбително", заяви министърката на образованието и бивша еврокомисарка Ана Диамантополу. Според нея гръцкото правителство трябва да изрази възмущението си с писмо до така наречените "локомотиви на Европа" - Франция и Германия. На противоположното мнение обаче е Васо Папандреу, също бивша еврокомисарка от социалистическата партия ПАСОК. "Кадрите от Кан бяха ужасни, сякаш сте загубили усещане за това къде се намирате и в кое време живеете", заяви тя на съпартиеца си Папандреу и го призова да подаде оставка.

Междувременно наблюдателите са на мнение, че независимо от изхода от днешния вот на доверие, поискан от Папандреу в парламента, най-късно през февруари 2012 в Гърция ще има предсрочни избори.