Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева ще открие официално първата в страната специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми /ГМО/ в околната среда, оборудвана към Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

Това ще стане утре (22 април 2010 г.) в сградата на Изпълнителна агенция по околна среда. То е част от инициативите за отбелязване на Деня на Земята '2010.

На церемонията са поканени експерти от МОСВ и неговите структури, представители на неправителствени организации, университетски и научни среди, както и експерти от специализираната лаборатория за ГМО в храни към Националния център за опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването.

Това е първата в България лаборатория, която ще изследва проби от околната среда. Тя ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда. В лабораторията ще се извършва качествен анализ за определяне наличието на генетично изменена ДНК в проби от околна среда, количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК в дадена проба, както и анализиране и доказване на генетично изменена ДНК.

Потенциална възможност на специализираната лаборатория е извършването на генетични изследвания, свързани с биоразнообразието на популациите. Екипът на лабораторията се състои от висококвалифицирани специалисти, доктори на науките по молекулярна биология и молекулярна генетика.

Предстои дейността на лабораторията да бъде сертифицирана и да бъдат разработени програми за контрол на ГМО в околната среда.

От Министерство на околната среда и водите припомнят, че в края на февруари лабораторията беше присъединена към Европейската Мрежа на ГМО лабораториите. Мрежата се състои от 100 национални лаборатории, които представляват 27-те държави - членки на ЕС. Това членство осигурява бързо внедряване на стандартизирани методи за контрол на ГМО в Република България.