Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е на посещение в Мексико, където участва в 12-ия Международен енергиен форум. Срещата на министрите на енергетиката и петрола от 63 страни от всички континенти се провежда в мексиканския град Канкун от днес и ще приключи утре, съобщават от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Освен Мексико, домакин на проявата са Германия и Кувейт.

Очаква се по време на министерската среща да бъдат обобщени промените в сектора на фона на глобалната криза. Участниците ще дискутират предизвикателствата пред световните енергийни пазари, както и мерките за напредък в глобалния диалог в енергетиката.

Основен акцент в изказването на министър Трайков пред форума е съвместяването на сигурността и устойчивостта на енергийните доставки.

Той ще говори за европейската цел за постигане на устойчивост, конкурентоспособност и сигурност на доставките на енергоресурси, които могат да се постигнат чрез по-добро използване на местните енергийни източници, подобрена ефективност на производството и потреблението, насърчаване на ВЕИ и диверсификация в условията на реален пазар.

В рамките на министерската среща се провежда и 4-ият Международен енергиен бизнес форум с участието на 36 водещи компании и 13 международни организации от сектора, както и финансови институции.

Очаква се тема на бизнес обсъжданията да бъдат инвестициите за насърчаване на енергийната сигурност, както и мерките за по-ефективно коопериране и партньорство в сектора. Предложенията на бизнеса ще бъдат събрани в документ и предадени на ресорните министри по време на срещата.