След газовата криза през 2009 г. основен приоритет в областта на енергетиката в България е диверсификацията на доставките, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред участниците в кръгла маса, посветена на устойчивостта и сигурността на енергийните доставки в рамките на Международния енергиен форум. Той се състоя на 30 и 31 март в мексиканския град Канкун.

Министър Трайков поясни пред участниците в срещата, че в момента България работи по проекти за изграждане на 4 газови връзки със съседните държави. „Същевременно страната ни развива все по-активно възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)", допълни той. Националната цел на България в това отношение е до 2020 г. 16% от крайното потребление на електроенергия да е от ВЕИ.

Министър Трайков представи и българската позиция за икономически обосновано и устойчиво използване на биогоривата. Той подчерта усилията на правителството да насърчава енергийната ефективност като мярка, която може в кратък срок да реши важни стопански проблеми.

Участниците в Международния енергиен форум обсъдиха мерки за намаляване нестабилността на световните енергийни пазари, както и перспективите за глобалната сигурност в сектора.

Една от водещите тенденции в момента е усиленото инвестиране в проучвания за фосилни горива. Представителите на 66-те участващи държави подчертаха, че споделят отговорността си за опазване на климата.

Тe все повече търсят средства и технологии за използване на ВЕИ. Мексико например има национална стратегия за справяне с климатичните промени и планира през 2012 г. 26% от произведената енергия да се получава от възобновяеми източници.

Форумът в Канкун постави на дневен ред преодоляването на енергийната бедност, която пречи на човешкото развитие. Участниците в срещата се обединиха около разбирането, че инициативата JODI* (Joint Oil Data Initiative) ще изиграе съществена роля за прозрачността на пазара на петрол и природен газ в световен мащаб.

Конференцията прие министерска декларация за разширяване на глобалния диалог в енергийния сектор. Одобрена бе идеята да се създаде Харта на Международния енергиен форум, която да бъде приета в Доха, Катар, през 2011 г.

В рамките на приключилия форум в Канкун министър Трайков се срещна с генералния секретар на Световния енергиен съвет Кристофър Фрай и имаше двустранни разговори с експерти от Япония, Азербайджан, Катар.

* JODI е инициатива на Международния енергиен форум. По време на седмата среща в столицата на Саудитска Арабия Рияд през 2000 г министрите призоваха за справяне с липсата на данни за петролните и газовите пазари, която е фактор за сериозни колебания в цените. Шест организации поставиха началото на сътрудничество в обмена на данни през 2001 г.. JODI действа като постоянен механизъм от 2003 г.