Трети ден на територията на Турция бушуват силни горски пожари. Силите на огнеборците, хвърлени в западната част на страната, не се справят със стихията.  

Местните власти определят две причини за катаклизмите: сухото горещо време и палене на гори от турски сепаратисти от Работническата партия на Кюрдистан.

Огънят тръгна към курортните зони на страната, започват да евакуират и туристи, но пожарите не могат да спрат масовото руско туристическо нашествие в Турция, съобщава „Взгляд".

В южна Турция за последните два дни изгоряха над 1,5 хил. хектара гори.

Температурата на сянка в някои региони превишава 40 градуса по Целзий. Прогнозите на синоптиците не са успокоителни: по данни на метеорологичните служби, в идните дни температурите ще се вдигнат на места (особено по турското Черноморие) с нови 4 - 6 градуса.

По подозрение за палеж на гори в близост до популярния курорт Бодрум на крайбрежието на Егейско море жандармерията е задържала 10 души. Контраразузнаването сериозно разглежда версията за умишлен палеж.

Министърът на околната среда и горите на Турция е посочил, че тъй като пожарите са разпространени повсеместно и са възникнали едновременно, те са дело на зъл умисъл.

В Бодрум е създаден специален щаб за борба с пожара, където постъпва информация за стихията.

Засега туроператорите настойчиво твърдят, че няма нищо страшно. Обстановката била традиционна за това време на годината. Не се очаква отлив на туристи.