Петролът увеличи загубите си като стигна 96 долара за барел след рязкото спадане с над $10 на предишната сесия. Опасенията от финансовите прескочиха на стоковите пазари, след като планът за спасяването на финансовата система на САЩ беше отхвърлен.

Ноемврийските фючърсни сделки за американския лек петрол отбелязаха спад до 95,55 долара за барел. Малко по-рано цената на суровината беше 95,00 долара. Американският лек петрол загуби 10,52 долара от цената си в понеделник когато се търгуваше на 96,37 долара - вторият най-голям спад от 23 април 2003 година. Петролът сорт брент поевтиня до 93,34 долара за барел.

„Беше изненада, че Конгресът отхвърли плана „Полсън", коментират анализатори. Ще става лошо и по-лошо и никой не знае това как ще завърши, сочат коментарите.

Петролът падна с 35% след като отбеляза пик в средата на юли от 147 долара за барел. Петролът „изостана", след като инвеститорите се насочиха към търговските стоки по-рано тази година.

Анализатори твърдят, че обсегът на кредитните проблеми в Европа поддържа страха, че финансовите турбуленции, които започнаха с отдаването на рискове кредити за американския ипотечен пазар, се засилват.

Производството на петрол и газ в Мексиканския залив продължава да се увеличава, докато компаниите подновяват операциите си след урагана Айк.

Петролът вече няма да се върне над $100 за барел

Сривът на цените на петрола в Ню Йорк експертите обясняват с очакванията за спад на световното търсене на нефт в условията на глобална икономическа криза. Според кореспондента на РИА, поевтиняващият петрол не може пряко да се свързва с отказа на Конгреса на САЩ да приеме стабилизационния пакет.

Анализаторът Стефан Щорк твърди, че пазарът се е фокусирал върху реален срив в търсенето „тук и сега". Известният специалист прогнозира, че на фона на глобалното икономическо забавяне и заради сезонни фактори понижението на цените ще продължи и може да достигне до $75 за барел.

Енергийният аналитик Фил Флин от чикагската Alaron Trading изтъква: Това е признание, че глобалната икономика отслабва и търсенето на петрол вече няма да бъде такова, каквото беше преди.

Коментаторите също така отбелязват, че закрепването на долара към европейската валута е понижило натиска на американския петролен пазар.

След пропадането на цените в понеделник, вече няма какво да подкрепи цените на суровия петрол на ниво над $100 за барел, казва в обръщение за инвеститорите от президента на Liberty Trading Group.

Според специалиста, няма и най-малък намек за това, че икономическата ситуация в света ще се подобри в следващите три до шест месеца.

Именно противното: сега САЩ, Европа, Русия, Китай изпитват забавяне в темповете на растежа в една или друга степен. "Няма чак такова значение какви новини ще излязат от Вашингтон през тази седмица".