Цените на петрола се понижиха под $66 за барел в понеделник, като продължиха дълбоката корекция от миналата седмица, в следствие на данните за по-добрите запаси на петрол в САЩ за последната седмица.

 Спада в напрежението около иранската ядрена програма, също насърчи инвеститорите да закриват дълги позиции на петролни фючърси.

Американския лек петрол се котира с 44 цента по-надолу до ниво $65.81 за барел в първия работен ден. По-рано на азиатската търговия беше достигнал дневно дъно на $65.68 за барел. Само за миналата седмица, американския контракт загуби 4% от стойността си, а в петък цената слезе с $1.07. Междувременно лондонския сорт брент петрол е с 34 цента по-евтин тази сутрин до $64.99 за барел.

Цената продължава да е под натиск от миналата седмица, след като стана ясно, че петролната компания ВР може да поднови спрените доставки на суровината от Пръдхоу бей в Аляска по-рано от предвиденото.

Днес в 12:00 е заседанието на ОПЕК във Виена, на което ще се разглежда въпроса с дневните производствени обеми на картела. В изявлението си вчера петролните министри заявиха, че не се очакват промени в политиката за висок добив, който да поддържа цената на суровината ниска.

Главният преговарящ за петролната политика на Иран Али Лариджани, е предложил временно прекратяване за 2 месеца на програмата за обогатяване на уран пред Хавиер Солана вчера. От вчерашните разговори не стана ясно дали Иран ще преустанови програмата си за по-дълъг период от време, каквото беше изискването на западните сили за започване на преговори.

Очакванията за голямо отлагане на възможни санкции над иранската страна, възобнови положителната нагласа на пазара и цената продължи да пада. Едновременно с това от метеорологичния институт на САЩ заявиха, че не се очакват сериозни урагани в оставащите няколко седмици до края на сезона.

В момента ОПЕК добива по 28 млн. барела дневно, като на днешната среща няма индикации за промяна на това равнище. Все пак от картела си оставят отворена вратата за нова среща през декември, ако цените продължат резкия си спад.

Вече повече от година, ОПЕК добива рекордни обеми петрол дневно, за да осигури стабилност на пазара. Прогнозите обаче са за спад на потреблението на суровината през 2007 г., което покачва вероятността от корекция на дневните добивани количества.