Спот цената на златото нарасна в сряда закратко до три и половина месечен връх над 1430 долара за тройунция благодарение на търсенето на сигурност при все по-вероятните въздушни удари на САЩ и съюзниците им върху Сирия, предаде БНР.

Жълтият метал нарасна за пета поредна сесия, докато Сирия се подготвя за това, което официални представители на САЩ наричат "планове за международни удари", които ще траят няколко дни и ще са в отговор на атаката с газ от миналата седмица, при която са били убити няколкостотин граждани в краен квартал на Дамаск, държан от бунтовниците.

Петролът се покачи с 1% заради страховете, че каквито и да е действия срещу Сирия ще се разширят до конфликт в Близкия изток увеличиха допълнително стойността на златото, предлагащо защита срещу инфлацията.

Спот цената на златото тази сутрин беше 1409 долара за тройунция, а вчера удари 1433,31 долара, което е най-висока стойност след 14-и май. След срива до 3-годишно дъно от 1180 долара на 28-и юни, цената на златото нарасна с 21% през последните два месеца. Според някои анализатори обаче златото изглежда уязвимо на теглене на печалби, тъй като 14-дневният индикатор RSI нарасна в сряда за пети ден до 71. Нива над 70 се смятат за свръхкупени.

Монетарните стимули на Фед през последните години, чиято цел беше да стимулират икономиката, бяха основният двигател за растежа на златото до рекордни стойности от 1920 долара за тройунция през септември 2011-а година.

Като добър измерител на инвестиционното търсене, активите на най-големия фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust нараснаха във вторник с 29 000 тройунции или 0,1%. Въпреки последните вливащи се потоци, златото в SPDR Gold Trust е близо до най-ниските нива след началото на 2009-а година и с около 30% под рекордните от декември 2012-а година.

Търсенето от физическия сектор в Азия е слабо през тази седмица, тъй като спот цената скочи до 3-месечен връх, а валутите на нововъзникващите пазари се сринаха. Рупията потъна до рекордно дъно срещу долара и това вероятно ще намали търсенето от Индия, която все още е най-големият купувач на злато в света. Измерено в индийски рупии, златото удари в сряда нови рекордни стойности за втори пореден ден.

При другите метали среброто падна с 0,7% до 24,30 долара за тройунция. Платината нарасна с 0,8% до 1530,70 долара за тройунция, а паладиумът се повиши с 0,2% до 743,50 долара за тройунция.