Рязкото понижение на цените на основните суровини през миналата седмица не означава смяна на дългосрочния тренд за тяхното нарастване, смятат експертите на Goldman Sach, Morgan Stanley и Barclays. Според тях подемът на суровинния пазар ще се възстанови след сегашните корекции. Не всички обаче споделят тези твърдения, се пише в коментар на руския сайт Ведомости. Някои специалисти смятат, че фундаменталните фактори престанаха да играят роля на този пазар, „наводнен"от спекуланти.

Цените на много видове суровини растяха устойчиво от есента на миналата година. Индексът на Standard & Poor's GSCI, базиран на 24 суровини в продължение на пет месеца до края на април показваха по-добри резултати от акциите, облигациите и долара (най-дълъг такъв период от 14 години). А в началото на май този индекс рухна с 11% за пет дни.

Месеци наред от експерти от Goldman Sach  съветваха инвеститорите да съкратят дела на суровините в портфейлите си. Сега, след значителното падане, отново има възможност за възстановяване на ръста, особено през второто  полугодие, когато отново фундаменталните икономически фактори ще подкрепят повишаването на цените, смята Джефри Кери от лондонския офис на банката. Но същевременно, в краткосрочна перспектива, той  препоръчва  повишено внимание.

Според анализаторите на Morgan Stanley - Ню Йорк, майският спад на този пазар не е обусловен от фундаментални фактори и скоро се възстанови положителната си траектория. JP Morgan Chase  в оценките си от 6 май повиши прогнозата си за  средната  цена на петрола тип Brent до $120 през 2011 и 2012 г. (предишните прогнози бяха - $110 и $114 съответно).

Наблюдаваният срив на цените на суровините бе провокиран отчасти от масовото закриване на дълги позиции от страна на големи инвеститори. Например фондът на Soros Fund Management, акумулирал през последните години доста злато и сребро, активно продаваше ценните метали. Хедж-фондът Taylor Woods Capital Management, играещ  на повишение цените на петрола, пренебрегвайки някои положителни сигнали, също закри дълги позиции. Докато друг такъв играч BlueGold Capital Management,  не направи така и загуби 30% от позициите си, пише Тhе Wall Street Journal.

Пазарът на суровини се намира в началото на „мечи" тренд, който може да продължи от 5 до 10 години, твърди в интервю за Bloomberg Майкъл Аронстейн, президент нюйоркския  Marketfield Asset Management. Според него, мащабите на инвестициите в суровини са в такива размери, че факторът  „търсене-предлагане" няма никакво значение, ситуация, приличаща на тази от края на „технологичния балон" през 2000 година.

Корекцията на цените е била неизбежна и според Дейвид Фулър, издател на инвестиционния бюлетин Fullermoney Global Strategy. Причините за това според него са много: високите цени станаха пречка пред икономическия растеж, производителите натрупаха запаси, в сектора навлязоха много спекуланти, централните банки също купуваха ценни метали и накрая повиши се размерът на обезпечението, изисквано от борсите по редица фючърсни контракти. И все пак той смята, че дългосрочният „бичи" тренд ще надделее.