Цените на социално значимите хранителни стоки остават „замразени" до май 2008 г., бе заключението от срещата в Министерството на селското стопанство на РФ, в която са участвали чиновници, производители и търговци, съобщи Газета.Ru.

„В хода на съвещанието между производителите на хранителни стоки и търговските мрежи бе постигната договореност за удължаване на съглашението за стабилизация на цените на отделни види социално значими стоки до 1 май на текущата година", казал е министърът на селското стопанство на Русия Алексей Гордеев.

Това решение ще бъде документно оформено на 31 януари - когато изтича срокът на първото съглашение за сдържане на цените. Припомняме, през октомври 2007 правителството постигна договореност (или нареди) на производителите и големите търговци да се удържи инфлацията в цените на стоки като хляб, мляко, масло, яйца.

Взетото през октомври решение бе критикувано от икономистите, защото противоречи на пазарните закони. Правителството не би трябвало да контролира цените, а предлагането на пари - изтъква научният ръководител на Центъра за стратегически разработки.

Тази мярка само отлага ръста на цените. Специалисти прогнозират, че 2008 г. ще е свързана с инфлация на хранителните стоки не по-малка от 10%. „Причините за това решение са ясни - сега никому не е нужен скок на инфлацията, който ще се случи след като цените бъдат освободени".

Друг експерт отвръща, че скок наистина ще има, но през май ситуацията с продоволствието от плодове и зеленчуци ще е по-благоприятна отколкото през зимата и поскъпването ще дойде по-плавно. Същият учен обаче признава, че инфлационният ръст през 2007 г. се засили именно в периода май - юни.

Самото решение за „замразяване" на цените усилва инфлационните очаквания. „На икономическите агенти става ясно, че държавата не разполага с пазарни инструменти за регулиране на инфлацията или че не иска да ги използва".

Продължаването на съглашението за стабилизация на цените до май ще доведе и до това, че новият държавен глава след встъпването си в длъжност ще бъде поставен пред изкушението да не отпуска юздите на цените. Възможно е отстъпвайки веднъж от пазарните механизми, руските лидери да не поискат да се върнат към тях. Затова икономистите са в мрачно настроение.

„Такива мерки са неприемливи в пазарната икономика. в средносрочна и дългосрочна перспектива те не вещаят нищо добро". Една от възможните последици е дефицит.