Борислав Гуцанов подписа споразумението с европейския изследователски център. Общината ще включи съвместните дейности в бюджета за 2009-а, обеща зам.-кмета Коста Базитов, цитиран от „Народно дело".

Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН и община Варна подписаха меморандум на сътрудничество, по силата на който във варненската обсерватория „Николай Коперник" ще бъде изградена физична лаборатория за иновационни системи.

Под споразумението, сключено в лабораторията на организацията на границата между Франция и Швейцария, подписи поставиха председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов и административният мениджър на ЦЕРН Максимилиан Метцгер.

Новата спогодба ще даде възможност за обучение на български студенти по физика в европейския изследователски център, а също и участието на варненски фирми за високи технологии в производството на някои от уредите, необходими за работата му.

Дълбоко под земята в лабораториите на ЦЕРН, е разположен големият адронен колайдер, с който учените се надяват да открият най-малката градивна частица във Вселената. Изследователският център пък се прочу покрай романа „Шестото клеймо" на Дан Брау.

33-ма учители от Варна бяха на едноседмично посещение в лабораториите на ЦЕРН и на практика станаха първите педагози, които получават възможност за обучение там, като то беше проведено на български език. Обучението на учителите и престоят им в чужбина бяха осигурени с помощта на председателя на варненския местен парламент. Програмата за обучение в ЦЕРН вероятно ще бъде включена в общинския бюджет за образование още следващата година, обеща зам.-кметът по образованието Коста Базитов