Областният диспансер по пневмофтизиатрични заболявания със стационар "Д-р Трейман" във Велико Търново е пред фалит. В същото време лечебното заведение разполага с имоти за над половин милион лева, от които обаче не печели, разказва великотърновският ежедневник „Янтра днес".

Тубдиспансерът изпадна във финансов колапс, след като със задна дата държавата намали субсидията за него. Така за юни той получи едва 946 лв., при стандарт 94 000 лв. на месец.

Тъй като диспансерът е общинско търговско дружество, за да спаси дейността и лечението, управителят д-р Иванчо Драганчев поиска финансова помощ от Община В. Търново в размер на 30 000 лв., но такава му бе отказана.

Сега шефът на диспансера иска разрешение от Общинския съвет за продажбата на две кантори в централната част на София, които са собственост на диспансера. Помещенията са съответно от 13 и 14 кв.м на ул. "Позитано". Общият наем от двете помещения е едва 350 лв. и при това не се плаща редовно. Така д-р Драганчев обясни пред постоянната общинска комисия по здравеопазване във вторник вечерта мотивите си защо предлага продажба на имотите.

Наемите в столицата, и то на такова място, са по хиляда лева, коментираха съветници. Повечето от тях бяха възмутени, че дружеството е допуснало такъв смешен наем при финансовите проблеми, които има. Членовете на комисията засега не подкрепят искането за продажба на имотите. Те не взеха конкретно решение и ще чакат становището на Общинската администрация.

Миналата година лицензиран оценител е оценил канторите за 100 000 лв. Това е под 5 % от общата стойност на дружеството, което е условие за евентуална продажба. Двата имота са завещани на диспансера от сем. Донка и Владимир Витанови от Церова кория.

Макар мъжът да е бил лекар, двете им дъщери умират от туберкулоза и семейството решава да завещае всичките си имоти на диспансера. Понеже той е общински, всички негови имоти остават общинска собственост. Затова е необходимо разрешението на Общината за евентуалните продажби на канторите.

Белодробният диспансер е собственик и на голям апартамент в центъра на София, на още един апартамент и гараж във В. Търново. Притежава и три бунгала за почивка на море в Шкорпиловци. Н

е мога да си позволя да продам бунгалата, това е социална дейност, каза д-р Драганчев. Всяка година имало много желаещи от диспансера да почиват там. В апартамента във В. Търново е настанен млад лекар, които работи в диспансера. В софийския апартамент настаняват лекари при техни служебни пътувания в столицата.

Шефът на отдел "Общинска икономика" Антон Койнаков препоръча белодробният диспансер да направи антикризисна програма, за да гарантира лечението на болните. Според него не са изчерпани всички възможности за справяне с кризата.