Китайският оператор на кредитни карти China Union Pay (CUP) сключи в понеделник в Истанбул споразумение с турската Garanti Bank за достъп за кредитните карти на над милиард потребители в Китай, пише агенция Синхуа.

Шефът на Garanti Bank Payment Systems, Мехмет Сезгин, е казал: „Туристите и бизнесмените посещаващи Китай ще могат да използват техните кредитни карти Bonus Business, Bonus Personal и Garanti Paracard благодарение на съглашението между Garanti и CUP".

От друга страна, китайските туристи и бизнесмени, които посещават Турция, ще могат да използват своите кредитни карти във всички банкомати на Garanti, които имат специални менюта на китайски.

Плановете включват и парични трансфери между Турция и Китай посредством картите и надежда за засилване на стопанската кооперация между Турция и Китай.

В момента CUP има 190 банки-членове и обслужва 1.1 млрд. карти: тя е единствената подобна институция в Китай.

Според споразумението, което двете страни подписаха миналата година, китайските туристи ще могат да теглят кеш от банкоматите на Garanti Bank с китайски инструкции и да правят транзакции по POS терминали за първи и засега единствен път в Турция.