Турция заяви, че може да употреби част от валутните си резерви, за да изплати рекордния вътрешен дълг от $36 милиарда през следващите 2 месеца, заради покачването на лихвените нива.

Централната банка счита за възможно да използва част от 20-те милиарда лири ($16.5 милиарда) валутни резерви депозирани в нея, за да изплати дълга, според официален източник от турското правителство пожелал анонимност пред Reuters.

Вътрешният дълг на турската държава нарасна с бързи темпове след като чуждите инвестиции започнаха да намаляват заради глобалната кредитна криза.

Дългът в деноминирани турски лири се е увеличил с 4.2 процентни точки до 22% от 14 март според индекса на ABN Amro Holding.

„Пазарът вече е достатъчно дебалансиран, заради спада на интереса на чуждите инвеститори", Кемал Кешкън от поделението на Fortis Bank в Истанбул. „Местният бизнес разбира това и очакванията са дългът да нарасне до 23% от БВП.

Турция трябва да изплати 25.1 милиарда лири включително и лихвите през юли и 18.2 милиарда през август според доклада на Централната банка за управление на дълга публикуван на 30 май.

Средните месечни плащания по-вътрешния дълг за 12-те месеца до април са били около 11 милиарда лири.

Близо 5 милиарда лири от плащанията през август са дължими към различни държавни институции, а други 7 милиарда са към частни инвеститори.

И двете групи най-вероятно ще приемат нови облигации в замяна на старите, но разбира се на по-ниски цени.

Като много от инвеститорите очакват да има изравняване на цената до 1 процентна точка и Централната банка може да реши да предложи облигации с краткосрочен падеж и такива, чиято възвращаемост е овързана с инфлацията.

На 30 юни Централната банка ще обяви плановете си за управление на дълга през юли.