Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков провериха строителните дейности на ЛОТ 4 Сандански - Кулата от автомагистрала „Струма".

Очаквам от строителите максимална мобилизация в работата си и обектът да бъде завършен до юли следващата година, каза министър Терзиева. Тя подчерта, че предстои възлагането на допълнителна обществена поръчка за изместване на инженерни мрежи и поради това обектът ще бъде завършен с 90 дни по-късно от предвиденото. Оказва се, че в България не винаги се знае точно къде под земята минават различни съоръжения. Нямаме единен подземен кадастър, а и съществуващата информация често е неточна. Това налага допълнително възлагане на строителни работи чрез тръжни процедури, което забавя процеса. Реалистичният срок за завършване на обекта е юли 2014 година, допълни още министърът.

Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина 14,7 км. Изпълнител е „АКТОР" АСД. Стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт" 2007-2013 г. и държавния бюджет. Строителният надзор осъществява „Пътинвестинженеринг" АД, а авторският надзор е на "Рутекс" ООД, „Пътпроект" ЕООД и „Трансконсулт-22" ООД.

Трасето на лот 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени 7 надлеза, 6 подлеза, 7 моста (5 моста за автомагистрала „Струма" и 2 моста при жп линия София - Кулата). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места.

Общата дължина на АМ „Струма" - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Със средства от ОП „Транспорт" 2007-2013 г. се изграждат общо 68,5 км. Лот 1 Долна Диканя - Дупница /16.78 км/ е готов, а лот 2 Дупница - Благоевград /37 км/ и лот 4 Сандански - Кулата /14.7 км/ се изпълняват в момента. АМ „Струма" е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север - Юг". По нея се осъществява пътният трафик за Гърция.