Предварителните наблюдения показват, че с използването на умни електромери сметките за ток могат да се намалят с 10%. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който днес взе участие на форум - интелигентни мрежи за пренос и разпределение. Той посочи, че чрез използването на умните мрежи потребителите ще се превърнат в активен участник и ще могат да следят в реално време използваното от тях количество ел. енергия. Така например с помощта на интелигентните мрежи потребителите ще могат програмират, кога да им се изключи хладилника.

Стандартите за този вид мрежи трябва да бъдат изготвени от ЕС до край на следващата година, заяви Трайков.Според енергийният министър интелигентните мрежи в областта на енергетиката ще се развиват по успешния пример на комуникационните технологии.

Трайков посочи, че в редица европейски страни и в момента има удачни решения за намаляване енергийните загуби. Така например в доста страни кабелите средно напрежение са вкарани под земята, а не както е у нас да са на електрически стълбове. По този начин технологичните загуби се намаляват до 7-8%, а у нас те са между 12 и 15 процента. Такъв вид мерки обаче изискват и сериозни инвестиции, подчерта Трайков.

През изминалите десет години в ЕС са били изхарчени 300 млн. евро за научни изследвания за ефективното развитие на интелигентните мрежи за пренос и разпределение, каза Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Той допълни, че до 2020 г. сумата, която ще се изразходи за този вид дейност ще нарасне до 2 млрд. евро.