Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Валентин Николов декларира пред Дарик, че управляващите имат намерение да променят регулаторната рамка и контролните механизми върху дейността на ЕРП-тата у нас.

Николов не се ангажира да каже дали трите електроразпределителни дружества са извършили престъпления с възлагането на външни услуги в големи размери, но беше категоричен, че злоупотреба от страна на ЕРП-тата има и тя е платена от всички потребители на ток в България.

Абсолютно необосновано икономически тези дружества са възлагали на външни фирми, на външни дружества да извършват същите услуги, които са извършвали 2005 година. Дори да сложим инфлационния индекс, каквото и да сложим, не можем да стигнем до тези цифри, които те са постигнали 2009 година, коментира Николов.

Аз не мога да кажа има ли престъпление или няма, прокуратурата може да прецени има ли престъпление, аз говоря за това, че има нарушения. За тези нарушения ДКЕВР ще наложи съответните санкции.

Мога да кажа, че вече има политическа воля да се промени и регулаторната рамка, да се извършва контрол, който досега не е извършван, от ДКЕВР такъв мащабен одит. Държавата влиза в своите функции и изцяло това ще бъде в полза на потребителя, допълва депутатът от ГЕРБ.