С един лев се увеличава таксата за мотоциклети, автомобили и камиони до 5 тона, преминаващи по моста на река Дунав в посока Русе-Гюргево, информира електронното издание Ruseinfo.

От 2007 г. за мотоциклетистите тя ще бъде 4 лв., за шофьорите на леки коли 12 лв., а за товарните автомобили 25 лв.

За автобусите с над 8 места и камионите с технически допустима обща маса между 5 и 15 тона таксата ще е 59 лв. В момента тя е 57 лв. Шофьорите на товарните автомобили - над 16 т, ще плащат за преминаване по моста 90 лв., при 87 лв. сега.

Гражданите ще могат да заплащат пътни и винетни такси при преминаване на границата на България на съответния граничен пункт в лева, евро или щатски долари, предвиждат измененията и допълненията в Наредбата за условията и реда за събиране на винетни такси за платено ползване на определени републикански пътища за определен срок. В момента това може да стане в долари или евро.

В наредбата е посочено, че дневната винетка ще е валидна за деня, който е обозначен на нея чрез перфорация. Контролът за използването на винетки при движение по републиканските пътища от превозните средства ще се осъществява и от съвместни контролни групи, в които участват служители на МВР и на управление "Пътни такси и разрешителни" към фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Спирането на автомобила за проверка, както е и в момента, ще става от служител на МВР.